Požiar aj technické problémy. Toto sú ponorkové nešťastia, ktoré v posledných desaťročiach otriasli svetom

ta3/KG
23.6.2023 17:00

Plavba ponorkami dokáže byť riskantnou záležitosťou aj za priaznivých okolností. Zlyhanie technológie či ľudského faktoru môže vyústiť do tragédie, akej sme boli svedkami aj posledné dni. Avšak, strata ponorky Titan nie je jediným a zďaleka nie najväčším nešťastím. Redakcia ta3 prináša prehľad najväčších havárií ponoriek povojnovej éry.

Požiar aj technické problémy. Toto sú ponorkové nešťastia, ktoré v posledných desaťročiach otriasli svetom
Twitter/USAS - Historian, Traveler, Planet Earth Advocate!

Ponorka K-8, rok 1970

V Biskajskom zálive prišla 8. apríla 1970 sovietska námorná flotila o jadrovú ponorku K-8. Spúšťačom nešťastia bol požiar, ktorý vznikol v dôsledku kontaktu oleja so systémom regenerácie vzduchu. Požiar sa cez klimatizačný systém rozšíril po celej ponorke, ktorej prišla na pomoc vlečná loď. Počas záchrany sa však ponorka potopila. 

Smrti sa podarilo uniknúť 73 členom posádky, avšak 52 námorníkov zahynulo kvôli otrave oxidom uhličitým a zaplaveniu ponorky. Išlo o prvú stratu sovietskej ponorky s jadrovým pohonom.  

Komsomolets, rok 1989

Nórske more sa stalo osudným pre útočnú jadrovú ponorku K-278 Komsomolets, ktorá bola symbolom námornej sily Sovietskeho zväzu. Potopila sa 7. apríla 1989, nehodu neprežilo 42 zo 69 mužov na palube. Nešťastie, okrem strát na životoch, znásobilo aj potopenie rádioaktívneho materiálu.

Príčinou potopenia bol požiar, ktorý vyústil do odstavenia jej jadrových reaktorov. Väčšina posádky stihla zareagovať na poplach a ponorku opustila ešte pred jej potopením. Problémom však bolo, že z dvoch záchranných člnov fungoval iba jeden. Ten kapacitne nestačil pre všetkých a viacerí námorníci sa tak stali obeťami chladného mora.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok