Ukrajinou sa rozozneli protiletecké poplachy. Rusko v noci zaútočilo pomocou rakiet aj dronov

ta3 ČTK
23.6.2023 07:09

Po celej Ukrajine boli v noci na piatok vyhlásené protiletecké poplachy. Oznámila to ukrajinská armáda. V rozsiahlych oblastiach boli vydané varovania pred ruskými útokmi s pomocou rakiet a dronov.

Ukrajinou sa rozozneli protiletecké poplachy. Rusko v noci zaútočilo pomocou rakiet aj dronov
TASR/AP

Telegramové kanály hlásia výbuchy v niekoľkých oblastiach od Ľvovskej na západe po Chersonskú na juhu, uviedla agentúra Reuters. Ruské úrady zase hlásia zostrelenie dronu nad západoruským Kurskom.

Podľa agentúry Ukrinform hrozia útoky takzvanými kamikadze drony napríklad aj v Dnepropetrovskej oblasti a Záporoží. Rusko ich možno odpálilo z juhu. Armáda predtým podľa agentúry potvrdila odpálenie riadených striel z oblasti Kaspického mora.

Ukrajinské letectvo v piatok informovalo, že protivzdušná obrana skoro ráno zostrelila 13 ruských riadených striel s plochou dráhou letu. Mierili k leteckej základni v západoukrajinskej Chmelnyckej oblasti. Strely boli podľa letectva odpálené z ruských strategických bombardérov z oblasti Kaspického mora.

Viac ako stovka explózií

Vojenská správa Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny na Facebooku uviedla, že vo štvrtok ruské sily ostreľovali deväť obcí v oblasti. Bolo zaznamenaných viac ako 147 explózií. Zranený bol jeden človek, a zničené boli vodárenská veža, obytné budovy a súkromné domy, uviedla správa. 

Aj predchádzajúcu noc zo stredy na štvrtok Rusi zaútočili na Ukrajinu zo vzduchu okrem iného nadzvukovými balistickými strelami Kinžal a útočnými dronami Šáhed. Gubernátor ruskej Kurskej oblasti Roman Starovojt informoval, že vo štvrtok večer protiletecká obrana zostrelila dron nad Kurskom, ktorý nie je ďaleko od ukrajinských hraníc. Ukrajina podobné incidenty odmieta komentovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok