Ukrajinci zaútočili na most medzi Chersonskou oblasťou a Krymom, použili strely Storm Shadow

ta3 TASR
22.6.2023 08:08

Ukrajinské jednotky podnikli útok na most, ktorý spája Ruskom nezákonne anektovaný polostrov Krym s Chersonskou oblasťou na juhu Ukrajiny. Vo štvrtok to uviedol Moskvou dosadený šéf Chersonskej oblasti Vladimir Saľdo. Informovali agentúra AFP a denník The Guardian.

Útok na Telegrame potvrdil aj Moskvou dosadený gubernátor okupovaného Krymu Sergej Axionov, podľa ktorého si nočné ostreľovanie nevyžiadalo žiadne obete. Podľa denníka The Guardian bol terčom útoku Čonharský most.

Saľdo naznačil, že Ukrajinci na most útočili strelami dlhého doletu Storm Shadow. Tieto strely Kyjevu v máji dodala Británia. Útok údajne poškodil cestnú infraštruktúru a doprava musela byť odklonená na iný most.

The Guardian pripomína, že vlani v októbri došlo aj k výbuchu na Kerčskom moste spájajúcom Krasnodarský kraj a anektovaný Krym. Na moste vtedy vybuchol kamión a následne sa vznietili palivové nádrže na železničnej časti mosta. Časť mostovky pre autá sa zrútila. Podľa oficiálnych údajov zahynuli štyria ľudia.

Riaditeľ ukrajinskej tajnej služby (SBU) Vasyľ Maľuk na konci mája potvrdil účasť Kyjeva, keď uviedol, že SBU prijala "určité opatrenia" na "odrezanie" tejto pre Rusko dôležitej logistickej trasy.

Ukrajinci hlásia čiastkové úspechy

Ukrajinské jednotky dosiahli pri svojej protiofenzíve čiastkové úspechy a upevňujú dosiahnuté pozície na úsekoch frontu Rivnopil-Staromajorske v Doneckej oblasti a Bielohorivka-Dibrova na rozmedzí Luhanskej a Doneckej oblasti, uviedol ukrajinský generálny štáb. Obe oblasti ležia v Donbase na východe Ukrajiny.

"Nepriateľ nasadzuje zálohy, snaží sa získať stratené postavenie. Zároveň trpia veľkými stratami," uviedol štáb, podľa ktorého ukrajinské sily pokračujú v útokoch v smere na mestá Melitopol a Berďansk, ktorá leží v okupovanej časti Záporožskej oblasti na juhu krajiny, a pri meste Lyman v Donbasu.

Ukrajinské velenie odhadlo ruské straty za uplynulý deň na 650 vojakov, sedem tankov, 12 obrnených vozidiel, 21 diel a desať dronov. Celkovo Rusko od vpádu do susednej krajiny pred 484 dňami stratilo 222.650 vojakov a viac ako štyri tisíc tankov, tvrdí generálny štáb. Podobné tvrdenia znepriatelených strán nemožno v podmienkach vojnového konfliktu bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok