Zúfalý otec sa konečne dovolal spravodlivosti. Pozadie prípadu, ktorý otriasol Slovenskom

ta3/NF;tasr
24.6.2023 00:00

Súd na Slovensku v novom pojednávaní oslobodil spod obžaloby muža, ktorý bol pôvodne uznaný vinným po tom, čo v roku 2015 odpojil od prístrojov svojho dvadsaťštyriročného syna s poškodeným mozgom. Krajský súd v Prešove vo štvrtok uviedol, že obžalovaný konal v krajnej núdzi a preto nejde o trestný čin, napísal na sociálnej sieti jeho advokát Peter Kubina. Verdikt je právoplatný.

Zúfalý otec sa konečne dovolal spravodlivosti. Pozadie prípadu, ktorý otriasol Slovenskom
ta3/Katarína Cimborová

Jozef Andrej čelil obžalobe z vraždy. Súd prvej inštancie v roku 2016 zmiernil právnu kvalifikáciu skutku na usmrtenie z nedbanlivosti a vymeral mu trest odňatia slobody v trvaní osem mesiacov a 22 dní. Rovnakú dobu muž po smrti syna strávil vo väzbe. Verdikt potom potvrdil krajský súd, najvyšší súd následne odmietol mimoriadny opravný prostriedok odsúdeného.

Náhrada škody

Zvrat v prípade nastal po tom, čo ústavný súd vrátil kauzu všeobecným súdom na nové prerokovanie. "Na jednej strane ma ako obhajcu tento výsledok teší. Na druhej strane však nechápem, ako, v koho hlave a prečo vôbec za daných okolností vznikol nápad vzniesť obvinenie za vraždu, čo bolo aj dôvodom väzby," uviedol Kubina. Dodal, že teraz bude obhajoba pokračovať s uplatnením nároku na náhradu škody, ktorú štátne inštitúcie v celej kauze ich klientovi spôsobili.

Podľa starších policajných informácií Andrej prerušil vzduchovú ventiláciu, ktorú mal jeho syn napojenú na krk, a mladík sa udusil. Syn od útleho veku trpel mozgovou obrnou. Obžalovaný na súde uvádzal, že chlapca našiel v kóme a snažil sa ho oživiť zmenami polohy a zapájaním a odpájaním prístrojov, na ktoré bol jeho syn odkázaný. K tragédii došlo v byte rodiny.

Vyjadrenie otca k prípadu si môžete vypočuť nižšie:

Eutanázia a asistovaná samovražda

Eutanáziu definuje webový portál lekar.sk nasledovne: "Eutanázia je zvyčajne definovaná ako usmrtenie na žiadosť pacienta, ktorý trpí nevyliečiteľnou alebo smrteľnou chorobou. Na Slovensku je eutanázia trestným činom a kladie sa na úroveň vraždy."

Naopak, asistovanú samovraždu definuje ako samovraždu, ku ktorej dopomohla iná osoba. Na usmrtení danej osoby sa len podieľala, no hlavný akt vykonal samovrah.

Rozdiel medzi týmito dvomi úkonmi opisuje takto: "Hlavný rozdiel je v tom, kto sa podieľa na usmrtení. Pri eutanázii usmrtenie vykoná lekár, pri asistovanej samovražde usmrtenie realizuje pacient samovrah. Pomáhajúca osoba napríklad sprostredkuje látku, ktorou dôjde k usmrteniu, ale samovrah si ju podá sám. Oba výkony vedúce k predčasnému ukončeniu života sú u nás považované za ilegálne."

Eutanázia je plne legálna v štyroch európskych krajinách: Belgicku, Luxembursku, Španielsku a Holandsku. Asistovaná samovražda i pasívna eutanázia – rôzneho druhu – sú však legálne v mnohých ďalších európskych štátoch, píše BBC.

U nás je legálna jedna z foriem eutanázie, konkrétne pasívna vyžiadaná eutanázia. "Ide o situáciu, keď sám pacient vedome a zámerne odmietne zdravotnú starostlivosť. Takisto je u nás aplikovateľný inštitút predchádzajúceho priania, hoci problematicky. Je to na základe medzinárodného dohovoru, ktorý však za 23 rokov nedokázalo ministerstvo zdravotníctva doplniť do zákona o zdravotnej starostlivosti," uviedol súdny lekár Peter Kováč pre ta3.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok