Portugalsko definitívne schválilo zákon o eutanázii. Stane sa tak piatou krajinou EÚ, kde bude legálna

TA3 ČTK
12.5.2023 14:39

Portugalský parlament v piatok prehlasoval prezidentské veto a definitívne schválil zákon o eutanázii. Oznámila to miestna tlačová agentúra Lusa. Portugalsko sa tak stane piatou krajinou EÚ, kde bude eutanázia legálna.

eutanázia nemocnica lekári doktori 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Parlament zákon schválil po tom, čo ho v posledných troch rokoch opakovane zablokoval portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa, ktorý je praktizujúcim katolíkom. Po hlasovaní zákonodarcov už prezident nebude môcť zákon blokovať.

Rozhodnutie parlamentu sa očakávalo. Prehlasovanie prezidentského veta ohlásili vládni socialisti, ktorí majú v parlamente väčšinu. K nim sa potom pridali aj zákonodarcovia z ďalších opozičných strán. Proti sa postavila krajná pravica as ňou konzervatívci. Tí zvažujú, že sa obrátia na ústavný súd.

Konzervatívny prezident Rebelo de Sousa vetoval zákon v apríli, pretože podľa neho obsahoval nejasnosti. Normu zablokoval v poslednej fáze legislatívneho procesu piatykrát za predchádzajúce tri roky. Ľavicoví poslanci ale výhrady hlavy štátu na rozdiel od predchádzajúcich prípadov odmietli. Návrh počíta s tým, že eutanázia bude povolená len v prípadoch, keď pacient nebude schopný vykonať asistovanú samovraždu. 

Pri nej akt usmrtenia vykonáva sám pacient, pri eutanázii iná osoba. Prezidentovi nebolo z textu jasné, kto by mal potvrdiť, že pacient nie je schopný asistovanej samovraždy. Podľa miestnej tlače by sa v Portugalsku mohla začať vykonávať eutanázia na jeseň. Eutanáziu uznáva len málo štátov, je medzi nimi Holandsko, Belgicko, Luxembursko, Španielsko, Kolumbia, Kanada či Nový Zéland. Na Slovensku eutanázia ani asistovaná samovražda legálne nie sú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok