Stredné Slovensko bez elektriny. Búrky odrezali tisícky domácností

ta3/TASR
22.6.2023 09:57

Na strednom Slovensku spôsobili intenzívne búrky v noci zo stredy na štvrtok výpadky elektriny na viac ako 30-tisíc odberných miestach spoločnosti Stredoslovenská distribučná. Podľa hovorcu spoločnosti Miroslava Gejdoša sa podarilo obnoviť distribúciu elektriny pre väčšinu domácností ešte počas noci, bez elektrického prúdu je momentálne takmer 2700 domácností.

Vláda pomôže samosprávam v energetickej kríze. Zastopuje ceny elektriny
TASR - Pavol Zachar

Doplnil, že energetici riešia poruchy na deviatich vedeniach vysokého napätia, ktoré vyradili z prevádzky viac ako 50 trafostaníc. Na úrovni nízkeho napätia potrebujú opraviť viac ako sto poškodení. "Počas noci zasiahli výpadky spolu viac ako 30-tisíc odberných miest, čím sa prekročila hranica na vyhlásenie kalamity. Dôvodom boli štandardne najmä stromy a konáre popadané na vodiče," uviedol Gejdoš.

Najzasiahnutejšími mestami a obcami sú Čadca, Oravské Veselé, Tvrdošín, Valaská Dubová, Komjatná, Staré Hory, Turecká, Hriňová, Dobroč, Holiša a Šútovce.

Na niektorých miestach podľa Gejdoša už elektrikári zo SSD intenzívne pracujú na obnovení dodávky elektriny, ale v niektorých ťažšie prístupných lokalitách ešte len vyhľadávajú konkrétne poškodené časti vedení. "Dĺžka opráv bude závislá od prístupnosti poruchových miest a náročnosti opráv. Energetici pritom urobia maximum, aby to bolo v čo najkratšom čase. Dotknutých obyvateľov žiadajú o trpezlivosť," dodal.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok