Búrky sa presúvajú naprieč Slovenskom. Vo viacerých okresoch platia výstrahy

ta3 TASR
21.6.2023 15:41

Búrkový systém postupuje cez západné Slovensko ďalej na východ až juhovýchod. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval v stredu večer na sociálnej sieti. Naďalej platí na celom území Slovenska výstraha prvého alebo druhého stupňa pred búrkami.

Búrka mraky
TASR/DPA

Výstrahy až do polnoci

"Línia intenzívnych búrok na čele systému nie je kompaktná, jadrá nemajú dlhú životnosť (systém áno) a majú výrazne odlišnú intenzitu," podotkli zo SHMÚ. Najvýraznejšie jadro s mimoriadne vysokou bleskovou aktivitou (v maxime okolo 200 bleskov za minútu) aktuálne postupuje cez okres Topoľčany a je dokonca rozsiahlejšie ako samotný okres.

"Nárazy vetra dosahujú 90 kilometrov za hodinu a víria veľké množstvo prachu. Prechodne sa vyskytuje aj prívalový dážď a krúpy, výnimočne sú aj väčšie," dodali. Podobný vývoj s prechodným lokálnym vývojom intenzívnych búrkových jadier na čele línie očakávajú na búrkovom systéme aj v najbližších hodinách. "Intenzita sprievodných javov bude preto v rámci búrkovej línie aj naďalej výrazne odlišná," ozrejmili.

Na celom území Slovenska sú až do stredajšej polnoci vydané výstrahy prvého alebo druhého stupňa pred búrkami. Vo viacerých okresoch platia tiež hydrologické výstrahy pred prívalovou povodňou. V dôsledku nepriaznivého počasia prišlo na niektorých úsekoch západného Slovenska k meškaniu vlakov, prípadne až k prerušeniu vlakovej dopravy.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok