Ta3 mapovala pátracie tímy. Hľadanie ponorky pokračuje, posádke už však zrejme došiel kyslík

ta3/Denis Dufala/Soňa Buranová/Lenka Klobučniková
21.6.2023 20:53

Stratenú ponorku s posádkou stále hľadajú zo vzduchu aj vo vode. Sledujeme premávku lietadiel aj lodí, ktoré sú zapojené do pátracej misie, ktorú sleduje celý svet. Pátranie môže ovplyvňovať i počasie v lokalite, ktoré sledujeme tiež. Podľa zistení ta3 sa do pátrania s vysokou pravdepodobnosťou zapájajú aj rybárske flotily.

Ta3 mapovala pátracie tímy. Hľadanie ponorky pokračuje, posádke už však zrejme došiel kyslík
OceanGate/ Marine Traffic/Denis Dufala

Plavidlá v strehu

Odborníci pracujú s domnienkou, že zvuk, ktorý zachytili pátrači, môže pochádzať z kovových častí Titanicu, ktorými pod hladinou hýbu morské prúdy. Potápač Peter Kubička v rozhovore pre ta3 tiež tvrdil, že zaznamenaný zvuk mohol byť volanie o pomoc posádky stratenej ponorky. Podľa tlačovej konferencie pátračov bolo zachytených viacero zvukov. Lietadlá, ktoré prehľadávajú okolie, nesú aj zariadenia, ktoré zhadzujú do vody s cieľom zaznamenávania zvukov. Tie môžu detekovať približnú pozíciu stratenej ponorky.

  • Na hladine v blízkosti vraku Titanicu je v súčasnosti prítomných päť špeciálnych plavidiel vrátane lode Polar Prince. Kumuláciu viacerých plavidiel je možné sledovať severozápadne a západne od vraku. Ďalšie tri remorkéry majú nastavený kurz k miestam potopenia.

Pátrajúce lode Marine traffic


  • Frank Owen z austrálskeho ponorkového inštitútu si je istý, že zvuky, ktoré zaznamenali pátracie tímy sú vyvolané ľudskou aktivitou, najpravdepodobnejšie posádky stratenej ponorky. Na upozornenie sa búcha o steny lode počas troch minút neustále a najsilnejšie ako sa dá.

Pracuje sa tiež s verziou, že ak prieskumná ponorka stratila možnosť manévrovania, tak ju môže unášať morský prúd. Podľa našich zistení sú na hladine neďaleko vraku Titanicu prítomné špeciálne plavidlá a remorkéry (pozn. red. slúžiace najme na tlačenie alebo vlečenie iných plavidiel). V blízkosti vraku podľa našich zistení nekotví žiadne plavidlo, čo značí aj to, že pátracie lode a iné nešpecifikované plavidlá sú v reálnom čase v pohybe.

Mapovanie plavidiel pátrajúcich po Titane Denis Dufala


Pátranie v súčasnosti prebieha na ploche dvojnásobnej veľkosti východného Slovenska. V okolí vraku fúka vietor zhruba 40 kilometrov za hodine smerom na juhovýchod smerom k Azorským ostrovom, čo môže potenciálne ovplyvniť aj unášanie stratenej ponorky. Spoločne s vetrom v niektorých oblastiach pátrania aj jemne prší. V nasledujúcich dňoch sa malo vyčasiť.

Nešpecifikované lode spoločne s rybárskymi flotilami sa zhromažďujú západne od vraku, ale i v jeho okolí. Je teda možné, že pri pátraní medzi sebou komunikujú aj flotily, ktoré nie sú určené na pátranie. Smerom k Titanicu smeruje aj zástup špeciálnych lodí a remorkérov. Jedno z plavidiel patrí kanadskej spoločnosti Horizon Arctic s destináciou Titanik.

Zdroj: BBC

Monitoring zdravia

Pre posádku by podľa slovenského potápača bolo lepšie, ak by posádka ponorky upadla do bezvedomia a tak využívali menej kyslíka. Zisťovali sme technické parametre stratenej ponorky. Systém detegujúci zdravie v ponorke sa využíva na monitorovanie životných funkcií. Poskytuje tak pilotovi dostatočný čas na to, aby vykonal bezpečný návrat na povrch.

Hračka na ovládanie

Na palube ponorky sa pilot riadi určitými pravidlami. Na ovládanie Titanu ale používa upravený ovládač podobný hernému joysticku. Podľa stránky Ocean Gate ponorka komunikuje so sledovacím tímom prostredníctvom textových správ, ktoré si vymieňajú cez akustický systém USBL.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok