Ta3 mapovala pátracie tímy. Hľadanie ponorky pokračuje, posádke už však zrejme došiel kyslík

ta3/Denis Dufala/Soňa Buranová/Lenka Klobučniková
21.6.2023 20:53

Stratenú ponorku s posádkou stále hľadajú zo vzduchu aj vo vode. Sledujeme premávku lietadiel aj lodí, ktoré sú zapojené do pátracej misie, ktorú sleduje celý svet. Pátranie môže ovplyvňovať i počasie v lokalite, ktoré sledujeme tiež. Podľa zistení ta3 sa do pátrania s vysokou pravdepodobnosťou zapájajú aj rybárske flotily.

Ta3 mapovala pátracie tímy. Hľadanie ponorky pokračuje, posádke už však zrejme došiel kyslík
OceanGate/ Marine Traffic/Denis Dufala

Aký je postup

Pomocou verejných zdrojov a digitálnych nástrojov spoločne so satelitmi sledujeme plavidlá aj lietadlá, ktoré sa podieľajú na pátracej misii po stratenej prieskumnej ponorke, ktorá mierila k vraku Titanicu, najznámejšiemu parníku na svete. Počasie je dnes pre hľadanie priaznivé. Vietor fúka smerom na východ v rýchlosti zhruba 30 kilometrov za hodinu.

Titanic leží na dne Atlantického oceánu juhovýchodne od kanadského mesta St. John's, odkiaľ plávajú lode a vzlietajú pátracie vrtuľníky.

Popri prezeraní leteckých máp sme selektovali medzi lietadlami, ktoré by potenciálne mohli likvidovať požiare v Kanade. Po prezretí mapy požiarov sme ale zistili, že v danej lokalite a okolí kanadského Newfoundlandu lesné požiare nie sú. 

V súčasnosti vidieť nad Atlantickým oceánom len komerčné lety smerujúce do a z Ameriky.

Technické špecifiká Titanu

  • Hĺbka: zostup až do 4000 metrov
  • Kapacita: 5 osôb (1 pilot + 4 členovia posádky)
  • Hmotnosť: 10 432 kg
  • Podpora života: asi 96 hodín pre 5 členov posádky
  • Materiál tlakovej nádoby: uhlíkové vlákno a titán
Požiare Kanada weather-radar-live.com

  • Lietadlo pobrežnej stráže spojených štátov ešte hľadá v blízkosti pobrežia Newfoundlandu spoločne s helikoptérou od Cougars. Let prieskumníkov má vzorec pri ktorom sa od pobrežia vzdialia, chvíľu sa presúva v danej vzdialenosti nad oceánom, a vracia sa späť k pobrežiu. Takýmto spôsobom manévrovanie opakuje. 

Pátracie lietadlo US Coast Guard Flightradar

Helikoptéra od spoločnosti Cougar s číslom letu CHI31 práve teraz pátra vo vodách Atlantického oceánu východne od Newfoundlandu. Vo zduchu nad vrakom Titanicu ani v jeho okolí sa nenachádza žiadne lietadlo - plavidlá si držia svoju polohu a stále hľadajú. Dnes v ranných hodinách kanadského lokálneho času mal podľa technických údajov pasažierom ponorky dôjsť kyslík, je otázne, či je celá posádka ešte nažive.

Pátrajúca helikoptéra Flightradar

Pátrajú aj vzdušné sily 

V stredu o 23:40 sme zaznamenali návrat lietadla pobrežných stráží Spojených štátov. Monitorovalo vody južne od Newfoundlandu. Do pátrania sa v stredu zapojili aj kanadské vzdušné sily – flotila pozostávajúca z lietadiel typu Lockheed CP140 Aurora (pozn. red. flotila kanadských vzdušných síl má 14 schopných Lockheedov).

V stredu vyleteli z letiska v St. John's ďalšie dva vrtuľníky spoločnosti Cougar Helicopters a jeden sa z prieskumu z misie vrátil späť. Hľadali východne od Newfoundlandu, teda ďaleko na sever od vraku Titanicu.  

Pobrežná stráž Spojených štátov informovala o pohyboch lietadiel. HC-130 Hercules preletel zhruba 1400 kilometrov nad pátracou zónou. Partnerské spoločnosti majú tiež naplánované pátracie lety.

Na východ od štátu Rhode Island pátrali pobrežné stráže aj vzdušné sily USA na vrtuľových lietadlách. Ponad vody Atlantiku vyletel z východného pobrežia súkromný vlastník lietadla a za ním letela posádka pobrežnej stráže.

US Coast Guard flightradar

Zmiznutie z radaru

  • V utorok sa stratenú ponorku pokúšal nájsť aj vrtuľník CHI81 spoločnosti Cougar Helicopters, ktorý sa špecializuje na záchranárske práce. V stredu zhruba o 11:30 už bol vo vzduchu východne od Newfoundlandu nad Atlantickým oceánom, keď sa náhle zastavil, narotoval smerom na sever a po minúte pokračoval v predošlom kurze. Na modelovej situácii, keď po polnoci padol kanadský vrtuľník Chinook pri vojenskej základni Garison Petawawa, sme odsledovali, ako sa pád zobrazí v digitálnych nástrojoch na sledovanie.
  • V ďalších prípadoch pátracích prostriedkov sme spozorovali vypadávanie signálu s radarom a následne sa na ňom znova objavili, niekedy ide až o hodinové výpadky.

Podobný prípad je vidieť na vrtuľníku Cougar Helicopters letiaceho na východ, keď náhle o 11:40 nášho času zmizol z radarov, rovnako ako padnutý vrtuľník v Garison Petawawe. Avšak s rodzielom, že sa na radare znova objavil o viac ako hodinu neskôr a nakoniec pristál na medzinárodnom letisku St. John's. Na videu nižšie je vidieť, ako vrtuľník na viac ako hodinu zmizol z radaru.

  • Pri mieste potopenia Titaniku sa nachádza aj kanadská loď Polar Prince, ktorá pomáha v pátraní.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok