Ukrajinský postup je pomalší, priznal Zelenskyj. Komplikuje ho zamínované územie

ta3 ČTK
21.6.2023 13:56

Ukrajinský postup je na bojisku pomalší, než by bolo žiaduce, povedal po niekoľkých týždňoch od začiatku ukrajinskej protiofenzívy s cieľom dobyť späť Ruskom okupované oblasti prezident Volodymyr Zelenskyj. Postup spomaľuje aj zamínované územie, upozornil v rozhovore so stanicou BBC.

Ukrajinský postup je pomalší, priznal Zelenskyj. Komplikuje ho zamínované územie
TASR/AP

"Niektorí ľudia si myslia, že je to hollywoodsky film a čakajú okamžité výsledky. Ale tak to nie je," povedal Zelenskyj. "V stávke sú ľudské životy," zdôraznil.

Ukrajinskí predstavitelia tento týždeň uviedli, že sa Kyjevu od začiatku dlho očakávané protiofenzívy na začiatku tohto mesiaca podarilo dobyť osem dedín v juhoukrajinskej Záporožskej a východoukrajinskej Doneckej oblasti. Na juhu ukrajinské sily podľa Kyjeva postúpili miestami až o sedem kilometrov, pričom oslobodili 113 kilometrov štvorcových vrátane ôsmich obcí.

Okolo 200-tisíc kilometrov štvorcových ukrajinského územia podľa Zelenského ruskej sily zamínovali. "Budeme na bojisku postupovať tak, ako to považujeme za najlepšie," odkázal ukrajinský prezident s tým, že jeho krajina nedbá na tlak, ktorý niektorí vyvíjajú. Či touto poznámkou mal na mysli niektoré konkrétne štáty alebo predstaviteľov, nespresnil.

Zelenskyj hovoril s BBC pri príležitosti medzinárodnej konferencie o obnove Ukrajiny, ktorá sa koná v Londýne. Do britskej metropoly sa ukrajinský štátnik pripojil na diaľku. Na akcii, ktorej cieľom je mobilizovať financie a pripraviť mechanizmy pre očakávanú rekonštrukciu vojnou zničenej krajiny, hovoril aj o západnej podpore Ukrajiny a členstve svojej krajiny v NATO.

Ukrajina po Severoatlantickej alianci požaduje bezpečnostné záruky, v konečnom dôsledku je ale jej cieľom členstvo v obrannej alianci, povedal Zelenskyj. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg dal podľa BBC tento týždeň jasne najavo, že na nadchádzajúcom júnovom summite NATO vo Vilniuse nie je prizvanie Kyjeva v pláne. "Stoltenberg moju pozíciu pozná," dodal k tomu Zelenskyj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok