Leto bude drahšie: za zmrzlinu, melón či dovolenku si priplatíme

ta3
21.6.2023 14:51

Letné obdobie, ktoré so sebou prináša viac voľných dní a dovoleniek, sa nám môže postarať nielen o radosť, ale aj o poriadne vrásky. Oproti minulému roku si budeme musieť siahnuť hlbšie do vrecka. Prinášame však praktické tipy, ako si leto naplno užiť a finančne sa nezblázniť.

Namiesto troch zmrzlinových kopčekov dva

Ak ste si na letné výdavky vyčlenili rozpočet, budete ho musieť buď navýšiť, alebo sa uspokojiť s menšou radosťou. Podľa prieskumu analytičky WOOD & Company Evy Sadovskej vzrástli v máji 2023 ceny tovarov a služieb medziročne o 11,9 %. Naviac to pocítime pri kúpe červeného melóna a zmrzliny. Jej cena je vyššia až o jednu tretinu.

Vyššie ceny sa týkajú aj jabĺk, hrozna, papriky, paradajok a tiež nápojov a slaných pochutín.

Drahšie nie sú iba produkty 

Po vrecku sa buchneme aj pri službách. Sadovská informuje, že za letnú pohodu v reštaurácii či kaviarni si v porovnaní s minulým rokom priplatíme viac o takmer 15 %. Ak pomýšľate na ubytovanie v hoteli alebo penzióne a ešte nemáte svoju rezerváciu, pripravte sa na vyššie ceny o 8,6 %. Bude tak dovolenka kratšia o pár dní, či sa nájde vo vašom rozpočte nejaká finančná rezerva?

Lacnejšie pohonné hmoty 

Ak vám začala v hlave víriť myšlienka, že tento rok na letné radosti radšej zabudnete, alebo ich aspoň obmedzíte, zaručene vás poteší fakt, že ušetriť možno na pohonných hmotách. V porovnaní s minulým rokom je cesta autom lacnejšia v prípade benzínu o 17 %, nafta zlacnela o 23 %.  Celkové letné výdavky tak možno aspoň týmto spôsobom trochu vykompenzovať. Ak však uprednostňujete cestovanie verejnou dopravou, neušetríte. Cesta autobusom, vlakom i letecky vzrástla.

Ako sa z cien nezblázniť a zbytočne nemíňať?

Letné obdobie je možné užiť si naplno, bez stresu z možného plytvania financiami. A niekedy úplne postačí sedliacky rozum.

Pravidlom číslo jeden je prosté neplytvanie jedlom. Naň vo všeobecnosti míňame najviac peňazí. Kupujte si vždy len toľko jedla, koľko práve potrebujete. Neskladujte ho zbytočne v chladničke či komore, keď viete, že ho aj tak nezjete.  

Využívajte zľavy, kupóny a výpredaje. Avšak rozumne. Zbytočne si nakúpite kvantum jedla v zľave, keď z neho napokon polovicu zahodíte. "V prípade dovoleniek viete ušetriť vďaka kúpe first minute či last minute pobytov," informuje Sádovská.

Komplexne je najlepšie mať finančný plán. A teda vopred si, ak vám to situácia dovoľuje, peniaze rozumne odkladať. Podľa svojho rozpočtu si naplánujte výdavky a stanovte si maximálnu sumu, ktorú môžete utratiť. Je dobré počítať ale s možnými neplánovanými výdavkami v podobe spontánnych nápadov či nepredvídateľných situácií.  


Porovnanie cien ta3
Porovnanie cien ta3
Témy: leto Výdavok
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok