Cielené kompenzácie namiesto regulácie cien potravín. Agrorezort chce riešiť potravinovú infláciu inak

ta3 čtk
19.6.2023 14:23

Slovenské ministerstvo poľnohospodárstva v súvislosti s výrazným zdražením potravín odporučilo poskytnúť kompenzácie sociálne odkázaným skupinám obyvateľov a naopak odmietlo reguláciu cien a marží. Rezort to uviedol vo svojej analýze.

Smer SD chce infláciu riešiť s reťazcami, SaS podnikateľským prostredím
TASR/DPA

Kompenzačné opatrenia pre zraniteľné skupiny

Slovensko od vlaňajšieho marca čelí dvojcifernej medziročnej miere inflácie, do ktorej sa premietol aj značný rast cien potravín.

"Odporúčame a podporujeme uplatňovať také kompenzačné opatrenia, ktoré budú smerovať výlučne na zraniteľné skupiny obyvateľstva a hlavne na potravinárske výrobky, ktorých spotreba súvisí so zabezpečením základných životných potrieb," uviedlo ministerstvo.

Podľa neho práve potraviny spolu s nákladmi na bývanie vrátane energií majú na Slovensku až 44-percentný podiel na celkovej spotrebe domácností, zatiaľ čo priemer eurozóny činí 31,3 percenta.

Ministerstvo poľnohospodárstva za neefektívne označilo pokusy o cenovú reguláciu a zásahy do voľného trhu, a to z dôvodu, že by takýto krok viedol k nedostatku potravín, zníženiu poľnohospodárskej produkcie či neodôvodnenému poklesu ziskov firiem. Podľa neho napríklad Maďarsko, ktoré zaviedlo cenový strop na základné potraviny, zaznamenalo najvyšší rast cien potravín zo všetkých krajín Európskej únie.

Plošné opatrenia

V máji medziročná miera inflácie na Slovensku dosiahla 11,9 percenta, bola tak najnižšia od vlaňajšieho apríla. Ceny potravín vzrástli o viac ako 20 percent.

Úradnícka vláda slovenského premiéra Ľudovíta Ódora po nástupe do radu v polovici mája uviedla, že v krajine namiesto adresnej pomoci tým, ktorí ju skutočne potrebujú, dominujú plošné riešenia. A tie si krajina s ohľadom na stav štátnych financií podľa vlády nemôže dlhodobo dovoliť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok