Parlament ukončil rokovanie. Marcinkovú neodvolali z vedenia výboru

ta3 TASR
21.6.2023 09:34

V stredu podvečer neodvolali z postu predsedníčky Výboru Národnej rady (NR) SR pre európske záležitosti. Poslanci neboli uznášaniaschopní, hlasovanie sa tak bude opakovať. Návrh predložila nezaradená poslankyňa Romana Tabák.

Často opakuje to isté

Tabák skonštatovala, že Marcinková nevie viesť korektne a neobhajuje pritom záujmy SR. Tvrdí, že v minulosti napríklad pozmenila text uznesenia bez toho, aby upozornila poslancov na zmenu, a tak ich uviedla do omylu. 

V odôvodnení uviedla, že Marcinková sa vedením výboru často snaží zabrániť tomu, aby výbor prijal uznesenie, ktorým by mohol zaviazať členov vlády ku konkrétnym hlasovaniam v štruktúrach Európskej únie.

Marcinková v reakcii deklarovala, že vždy vykonávala svoju funkciu v súlade s jednotnou zahraničnopolitickou orientáciou krajiny, na ktorej sa zhodli najvyšší ústavní činitelia i vláda. Odmieta, že by poslanci vo výbore niekedy hlasovali o niečom, čoho obsah nepoznajú. 

Tabák sa chce iba zviditeľniť

Upozornila, že ak bude odvolaná z funkcie, výbor nebude mať kto zvolať a bude nefunkčný. Za návrhom na jej odvolanie vidí snahu Tabák zviditeľniť sa. Podotkla, že kým budú do politiky prichádzať ľudia ako Tabák, nečuduje sa, že z nej budú odchádzať ľudia ako prezidentka Zuzana Čaputová.

Poslanci by sa následne mali venovať novelu zákona o pomoci v hmotnej núdzi z dielne poslancov Sme rodina.

Sťažnosti na Marcinkovú

Návrh na jej odvolanie predložila nezaradená poslankyňa Romana Tabák s tým, že Marcinková nevie viesť výbor korektne a neobhajuje pritom záujmy SR. Tvrdí, že v minulosti napríklad pozmenila text uznesenia bez upozornenia poslancov na zmenu, a tak ich uviedla do omylu. V odôvodnení uviedla, že Marcinková sa vedením výboru často snaží zabrániť tomu, aby prijal uznesenie, ktorým by mohol zaviazať členov vlády ku konkrétnym hlasovaniam v štruktúrach Európskej únie.

Marcinková v reakcii deklarovala, že vždy vykonávala svoju funkciu v súlade s jednotnou zahraničnopolitickou orientáciou krajiny, na ktorej sa zhodli najvyšší ústavní činitelia i vláda. Odmieta, že by poslanci vo výbore niekedy hlasovali o niečom, čoho obsah nepoznajú. Upozornila, že ak bude odvolaná z funkcie, výbor nebude mať kto zvolať a bude nefunkčný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok