Ukrajinci pokračujú v protiofenzívnych operáciách, útočili na dvoch miestach frontu

ta3 ČTK
21.6.2023 08:06

Ukrajinské sily za uplynulý deň podnikli protiofenzívne operácie na najmenej dvoch miestach frontu, uviedol v analýze situácie na bojisku americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Ukrajinský generálny štáb uvádza, že najtvrdšie boje na stovky kilometrov dlhej frontovej línii sa stále odohrávajú pri Bachmute či Marjinke, kde ruské jednotky sústredia svoje najväčšie úsilie. Podľa Londýna sa Rusko pripravuje na ukrajinské útoky hlboko za frontovou líniou, na anektovanom Krymskom polostrove.

Ukrajinské sily sa podľa ISW, ktorý sa odvoláva na ukrajinský generálny štáb, sústredili na úsek frontu medzi Záporožskou a Doneckou oblasťou a západe Záporožskej oblasti. O bojoch v tejto oblasti hovorilo aj ruské ministerstvo obrany, podľa ktorého ruské jednotky v oblasti odrazili ukrajinské útoky.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu svoju ofenzívu sústredilo podobne ako v predchádzajúcich týždňoch najmä na Lyman, Bachmut, Avdijivku a Marjinku v Doneckej oblasti, kde "pokračujú ťažké boje". Za uplynulý deň sa jednotky oboch krajín u týchto miest stretli 40-krát, uvádza ukrajinské velenie.

Postup ukrajinská armáda dosiahla v smere na mestá Melitopol a Berďansk, ktoré ležia na juhu okupovanej časti Záporožskej oblasti, uviedol na telegrame hovorca ukrajinského generálneho štábu Andrij Kovalev. "Čiastočný úspech" podľa neho ukrajinské jednotky dosiahli na fronte pri mestách Orichiv a Velyka Novosilka, kde v menších obciach upevňujú pri postupe na juh svoje pozície.

O útokoch v smere na Melitopol a Berďansk dopoludnia na telegram písala aj námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Majlarová, ukrajinskí vojaci tam podľa nej dosiahli čiastkové úspechy. Rozsiahlej ofenzíve Ruska sa ale bránia Ukrajinci na východe v smere na Bachmut a Lyman. "Východ zostáva hlavným smerom nepriateľskej ofenzívy. Cieľom je dosiahnuť hranice Doneckej a Luhanskej oblasti," napísala Majlarová s tým, že pri Bachmute situácia zostáva nemenná.

S hodnotením, že intenzívne boje sa teraz týkajú najmä niekoľkých sektorov na juhu Ukrajiny, v hlásení súhlasí aj britská vojenská rozviedka. Rusko sa podľa nej však v posledných týždňoch opevňuje za frontom, konkrétne stavia obranné línie až na okupovanom Krymskom polostrove.

"To zahŕňa rozsiahle pásmo obrany s dĺžkou deviatich kilometrov, 3,5 kilometrov severne od mesta Armjansk, na úzkom pozemnom moste spájajúcom Krym s Chersonskou oblasťou," píše Londýn na twitteri, pričom príspevok doplnil satelitnými snímkami. "Prepracovaná obrana podčiarkuje hodnotenie ruského velenia, podľa ktorého sú ukrajinské sily schopné na Krym priamo zaútočiť," uvádza rozviedka.

Témy: Lyman Rusko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok