Stret medzi gangmi vyústil do požiaru v ženskej väznici. Incident si vyžiadal desiatky obetí

ta3 ČTK
20.6.2023 22:10

Požiar v ženskej väznici v honduraskej obci Támara si vyžiadal najmenej 25 mŕtvych. Uvádzajú to agentúry Reuters a DPA s odvolaním sa na vyhlásenie honduraského ministerstva vnútra. Honduraskí činitelia sa teraz snažia identifikovať telá obetí. Podľa honduraského denníka La Prensa vypukol požiar v utorok skoro ráno pri stretoch medzi miestnymi gangmi.

Leopoldov väznica 1140 px ilu (TASR)
TASR

Väznica Centro Femenino de Adaptación Social (CEFAS) sa nachádza približne 35 kilometrov severozápadne od Tegucigalpy. O výstreloch, ktoré sa od rána vo väznici ozývali, informovali honduraskú políciu ľudia žijúci blízko.

Z prvých dostupných informácií podľa La Prensa vyplýva, že väzenkyne patriace k zločineckej skupine Mara Salvatrucha (MS13) násilím prenikli do budovy, v ktorej boli členky gangu Barrio 18. "Nebudeme v tejto väznici tolerovať žiadny vandalizmus ani neporiadok," uviedla v reakcii na vzburu námestníčka ministra pre bezpečnosť Julissa Villanueva a nariadila proti nepokojom tvrdo zakročiť. Vo väznici vyhlásila stav núdze a vyslala do areálu hasičov, políciu aj vojakov.

K nepokojom v CEFAS došlo len niekoľko hodín po tom, čo honduraské úrady nariadili presun nebezpečných odsúdencov z väznice s najvyššou ostrahou zo západahonduraskej oblasti Santa Bárbara. V pondelok v nej tiež došlo k ozbrojeným stretom. Podobné incidenty v Hondurase nie sú ojedinelé. V roku 2012 uhorelo v honduraskej väznici v meste Comayagua viac ako 350 ľudí a pri prestrelke medzi znepriatelenými ozbrojenými skupinami zomrelo v roku 2018 osemnásť väzňov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok