Platnosť obilnej dohody čoskoro vyprší. Moskva pohrozila, že ju nepredĺži

ta3 ČTK
20.6.2023 16:43

V dôsledku vysokých cien potravín, chudobnejšie krajiny tento rok obmedzia ich dovoz. Varovala Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo. Za tieto problémy môže predovšetkým vojna na Ukrajine. Moskva sa bude snažiť ukončiť takzvanú čiernomorskú obilnú dohodu k 18. júlu, uviedla v utorok podľa ruskej tlačovej agentúry RIA Novosti ruská diplomacia.

Námestník ruského ministerstva zahraničných vecí Sergej Veršinin novinárom povedal, že Rusko však nevylučuje nové kolo rokovaní ohľadom tejto dohody, ktorá zabezpečuje prepravu obilia a ďalších potravín z ukrajinských prístavov v Čiernom mori.

"Naďalej sme v kontakte. Ale urobíme, čo sme povedali. To znamená, že pracujeme na tom, aby sa k 18. júlu ukončili tie dohody, ktoré sa neplnia," povedal Veršinin.

Rusko a Ukrajina dohodu sprostredkovanú OSN a Tureckom podpísali vlani v júli. Išlo o reakciu na ruskú inváziu na Ukrajinu, ktorá z oboch poľnohospodársky bohatých regiónov zastavila vývoz poľnohospodárskej produkcie po mori. Platnosť dohody bola vtedy 120 dní a obom stranám sa ju podarilo niekoľkokrát predĺžiť, naposledy v polovici mája. Teraz má jej platnosť skončiť v polovici júla.

Moskva opakovane upozorňovala, že uvažuje o odstúpení od dohody. Sťažuje sa pritom na nevyhovujúce podmienky týkajúce sa vývozu ruských poľnohospodárskych produktov a hnojív.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok