Na Kryme sa vykoľajil vlak s obilím, médiá hovoria o explózii na trati. Moskva viní Kyjev

ta3 čtk
18.5.2023 09:31

Medzi Simferopolom a Sevastopolom na ukrajinskom polostrove Krym, ktorý anektovalo Rusko, stojí železničná doprava. Informovala o tom agentúra Reuters. Na trati sa vykoľajil vlak prevážajúci obilie, oznámil podľa ruskojazyčného webu BBC šéf proruskej správy Krymu Sergej Aksjonov.

Osem vagónov mimo trate

Telegramový kanál Baza píše o explózii na trati v tomto regióne. Ruská Kurská oblasť, ktorá sa nachádza pri hraniciach s Ukrajinou, medzitým informovala o výbuchu v rekreačnom zariadení.

Nákladný vlak sa "vykoľajil v dôsledku zásahu nepovolaných osôb do železničnej prevádzky; nie sú žiadne zranenia", uviedla podľa ruskej štátnej tlačovej agentúry TASS krymská železničná spoločnosť (KŽD). Ruské médiá informovali o vykoľajení ôsmich vagónov s obilím. Pre cestujúcich úrady organizujú prepravu autobusmi, napísala ruská štátna agentúra TASS. Obnovenie prevádzky po železničnej trati sa podľa nej očakáva do večera.

Predseda proruského krymského parlamentu Vladimir Konstantinov podľa agentúry TASS obvinil zo štvrtkového incidentu ukrajinskú stranu. "Nepochybne sú to všetko machinácie ukrajinského nacistického tímu," vyhlásil Konstantinov v ruskej televízii Rossija-24, pričom použil tézu o údajnom ukrajinskom "nacizme", ktorú ruská propaganda opakuje dlhodobo.

Moskva ospravedlňuje minuloročný vpád svojich vojsk do susednej krajiny potrebou takzvane "denacifikovať" Ukrajinu. Na jej čele však stojí prezident so židovskými koreňmi a krajná pravica v ukrajinskej politike podľa výsledkov volieb zohrávala len úplne okrajovú úlohu.

Unavená trať

Hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky Andrij Jusov v reakcii na incident na Kryme uviedol, že železničná trať už bola "unavená". "Po tejto trati sa okrem iného prepravujú zbrane, munícia, obrnené vozidlá a ďalšie prostriedky, ktoré sa používajú na inváznu vojnu proti Ukrajine. Za účelom zabíjania ukrajinských civilistov a obrancov. Je prirodzené, že trať nevydržala, unavila sa a teraz nejaký čas nefunguje," uviedol podľa webu Ukrajinska pravda v národnej televízii Jusov. Infraštruktúra na Kryme podľa neho bude fungovať normálne a bezpečne, až sa polostrov vráti Ukrajine.

Rusko anektovalo ukrajinský Krym v roku 2014. Vlani vo februári Moskva vyslala na Ukrajinu invázne vojská a polostrov je odvtedy opakovane terčom vzdušných útokov. Ruskí predstavitelia z úderov vinia Ukrajinu, Kyjev sa k podobným útokom oficiálne nehlási.

Gubernátor Kurskej oblasti medzitým informoval o explózii v obci Gluškovo, pri ktorej podľa neho dvaja ľudia utrpeli zranenie. "Ukrajinské ozbrojené sily zhodili výbušné zariadenie na športový a rekreačný komplex v obci Gluškovo," napísal na Telegrame regionálny šéf Roman Starovojt. Ruské pohraničné regióny hlásia od začiatku ruskej invázie na Ukrajine pomerne často ostreľovanie alebo útoky bezpilotných lietadiel na svoje územia, z ktorých obvykle vinia Ukrajinu. Kyjev sa ani k týmto úderom oficiálne nehlási.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok