Ukrajina chce napadnúť Krym, tvrdí Šojgu. Vraj na to použije strely HIMARS a Storm Shadow

ta3 čtk
20.6.2023 14:09

Nasadenie amerických rakiet HIMARS a britských striel s plochou dráhou letu Storm Shadow do útokov na "ruské územie, vrátane Krymu", ako plánuje Kyjev, by znamenalo zapojenie Spojených štátov a Británie do konfliktu v plnom rozsahu, varoval ruský minister obrany Sergej Šojgu.

Ukrajina chce napadnúť Krym, tvrdí Šojgu. Vraj na to použije strely HIMARS a Storm Shadow
TASR/AP

Odvetné údery

"Podľa našich údajov vedenie ozbrojených síl Ukrajiny plánuje zasadiť údery na území Ruskej federácie, vrátane Krymu, raketami HIMARS a strelami Storm Shadow," povedal Šojgu. Minister podľa TASS zdôraznil, že nasadenie uvedených rakiet a striel mimo oblasť "špeciálnej vojenskej operácie", ako Moskva nazýva svoju vojnu proti Ukrajine, povedie k okamžitým odvetným úderom proti ukrajinským rozhodovacím centrám a bude znamenať zatiahnutie USA a Británie do konfliktu v plnom rozsahu.

Rusko v rozpore s medzinárodným právom anektovalo ukrajinský polostrov Krym na jar 2014, po zvrhnutí a vyhnaní proruského prezidenta z Kyjeva.

Vlani na jeseň Moskva anektovala ďalšie štyri ukrajinské regióny, ktoré čiastočne dobyli ruské vojská po invázii z vlaňajšieho februára. Väčšina sveta tieto anexie neuznáva. Kyjev si za vojnový cieľ kladie vyhnanie ruských vojsk a oslobodenie všetkých okupovaných území, vrátane Krymu. Ukrajina sa teší podpore a vojenskej pomoci Západu: raketomety HIMARS a príslušnú muníciu dodali ukrajinskej armáde Spojené štáty, strely Storm Shadow Británia.

Útoky na troch frontoch

Šojgu pripustil, že ukrajinské sily pokračujú v útokoch na troch frontových úsekoch, v Záporožskej oblasti, pri Donecku a južne od Donecka. Do bojov Kyjev nasadil "elitné jednotky, vycvičené špecialistami Severoatlantickej aliancie", a tiež veľké množstvo západných zbraní, dodal ruský minister.

"Od 4. júna podnikli ukrajinské ozbrojené sily 263 útokov na pozície ruských vojsk," povedal Šojgu a tvrdil, že ruským jednotkám sa všetky útoky podarilo odraziť a nepriateľ nedosiahol svoje ciele.

Ukrajinci od začiatku svojej protiofenzívy oslobodili 113 kilometrov štvorcových vrátane ôsmich obcí, uvádza americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Na základe snímok s rozpoznateľným miestom zhotovenia potvrdil dobytie dediny Pjatychatky v Záporožskej oblasti, o čom v predchádzajúcich dňoch informovali ukrajinské aj ruské zdroje. Ukrajinské sily postúpili aj pri Bachmute, ktorého dobytie Moskva ohlásila minulý mesiac.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok