ROZHOVOR: Ako pomôcť obetiam domáceho násilia? Modriny najčastejšie skrývajú za pád zo schodov

ta3/ Denis Dufala
22.4.2023 00:00

Obete domáceho násilia často držia pri živote deti. S terorom od partnera má skúsenosť každá štvrtá žena. O domácom násilí sme sa rozprávali s riaditeľkou centra Slniečko Marianou Kováčovou.

ROZHOVOR: Ako pomôcť obetiam domáceho násilia? Modriny najčastejšie skrývajú za pád zo schodov
Profimedia

V rozhovore sme sa dozvedeli:

  • koľko žien je obeťou domáceho násilia,
  • aké sú príčiny násilia,
  • či súvisia samovraždy s terorom,
  • či obetiam vieme pomôcť na diaľku,
  • kto ďalší trpí, aj keď nie je priamo obeťou násilia.

Aké sú najčastejšie následky obetí domáceho násilia?

Následky domáceho násilia sú rôzne. Často však dlhodobé a v mnohých prípadoch ovplyvňujú kvalitu života tých, čo ho zažili. A to aj dlho po tom, čo sa im podarilo vymaniť z násilného vzťahu. Domáce násilie sa podpisuje pod viaceré závažné psychické, ale aj fyzické následky. Prejavujú sa najmä zníženým sebavedomím, nedôverou vo vlastné schopnosti, neschopnosťou rozhodnúť sa pre čokoľvek, a strachom, ktorý dokáže obete doslova paralyzovať. Ďalej tiež úzkosťou, depresiou, hnevom, sebapoškodzovaním, vyhýbaním sa sociálnym kontaktom, závislosťou na alkohole, či drogách. 

K typickým následkom fyzického násilia patria modriny po celom tele. Zväčša na miestach, ktoré si nemôže obeť spôsobiť sama ani pádom zo schodov, čo je inak najčastejším vysvetlením modrín pre lekára alebo iných zvedavcov. Medzi fyzické následky patria aj poranenia hlavy, popáleniny, prasknutý bubienok, odtlačky prstov na krku po škrtení a podobne.

Dlhodobé domáce násilie ovplyvňuje i deti, pritom nemusia byť priamou obeťou násilia. Stačí, ak vidia, čo sa doma deje. Má to na nich obdobný vplyv akoby boli priamou obeťou. V mnohých prípadoch násilné vzorce správania prenášajú neskôr do svojich rodín.

Kontaktujú vás ľudia v súvislosti s domácim násilím? 

Nielenže nám volajú, ale priamo prichádzajú, či už do poradenského centra pre obete domáceho násilia, intervenčného centra či bezpečného ženského domu. Pokiaľ nemôžu prísť z rôznych dôvodov, vyrážame do terénu za nimi. V Centre Slniečko im poskytujeme bezplatne právne, sociálne a psychologické poradenstvo a tiež advokátske zastupovanie. Pokiaľ to obete potrebujú, aj bezpečný priestor, ako pre ženy, tak pre ich deti. Za minulý rok sme poskytli pomoc a podporu 250 obetiam domáceho násilia. Viac informácií nájdete na našej webstránke.

V priebehu predchádzajúcich piatich rokov sme intenzívne rozvíjali spoluprácu s políciou. Výsledky tejto spolupráce sa prejavili v bezproblémovej aplikácii novelizácie zákona o obetiach trestných činov, do ktorého boli zakomponované takzvané intervenčné centrá. 

Na čo slúžia?

Polícia v prípade podozrenia na domáce násilie môže vykázať násilnú osobu z obydlia na 14 dní. Zároveň do 24 hodín zasiela informáciu o vykázaní intervenčnému centru, a to do 72 hodín proaktívne kontaktuje obeť a ponúka bezplatnú odbornú pomoc - sociálnu, právnu, psychologickú. Intervenčné centrá sú k dispozícii v každom kraji. Kontakty na ne nájdete na štátnej stránke tu a na stránke bezmodrin.sk.

Ak ste obeťou akéhokoľvek násilia, neváhajte bezodkladne požiadať a vyhľadať pomoc. Máte možnosť kontaktovať bezplatnú nonstop linku 158 alebo 0800 212 212 a navštíviť portál Zastavme násilie.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok