Progresívne Slovensko predstavuje novú posilu. Stal sa ňou známy gynekológ

ta3 KO PS
19.6.2023 10:53

Novou posilou Progresívneho Slovenska pre oblasť pôrodníctva je popredný gynekológ a pôrodník Jozef Záhumenský. Spoločne chceme na Slovensko konečne priniesť rešpektujúcu pôrodnú starostlivosť na úrovni, ktorú v súčasnosti ženy musia neraz vyhľadávať v zahraničí, uviedla podpredsedníčka a kancelárka hnutia Lucia Plaváková.

Progresívne Slovensko predstavuje novú posilu. Stal sa ňou známy gynekológ
TASR/Martin Baumann

Chýbajú fakty a prax

Svojím vstupom do politiky chce Záhumenský priniesť do legislatívy pohľad založený na vedeckých faktoch a odbornej praxi, ktorý podľa jeho slov pri tvorbe zákonov neraz chýba.

"Progresívne Slovensko som si vybral, lebo je stranou odborníkov a odborníčok, ktorých podporujú predovšetkým mladí ľudia, ktorých sa práve témy reprodukčného zdravia a pôrodníctva priamo týkajú. Vedia pri presadzovaní riešení naplno využiť moderné informačné technológie a jednou z ich priorít je aj zdravé životné prostredie, ktoré ovplyvňuje aj zdravie tehotných žien či novorodencov. Jasne sa tiež zasadzujú o reprodukčné práva žien, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou ľudských práv aj podľa WHO," uviedol Záhumenský.

Chce zúročiť skúsenosti

Záhumenský sa spoločne s členkou predsedníctva Simonou Petrík podieľal na príprave programu PS pre oblasť pôrodníctva, jednou z ambícii hnutia je vybudovanie Národného ústavu starostlivosti o matku a dieťa ako najvyššieho univerzitného pracoviska napojeného na Univerzitnú nemocnicu Bratislava a Lekársku fakultu Univerzity Komenského.

"Finančné vstupy od poisťovní naviažeme na kvalitu práce pôrodníc na základe kvalitatívnych ukazovateľov, zdostupníme tiež umelé oplodnenie pre všetky ženy a podporíme perinatálny program a centrá, ktorých práca spočíva v syntéze špičkovej pôrodníckej a novorodeneckej starostlivosti. Verím, že pri presadzovaní množstva pripravených opatrení budem môcť zúročiť svoje bohaté skúsenosti," uzavrel Záhumenský.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok