Pellegrini a Šimečka v ta3: Voľby budú férové. S kým vylučujú spoluprácu?

ta3 tasr
18.6.2023 12:47

Ak by hrozilo, že by bolo možné vytvoriť len koalíciu so Smerom-SD a Republikou, Hlas-SD do takejto koalície určite nepôjde. V diskusnej relácii ta3 V politike to uviedol predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini. Predseda PS Michal Šimečka v relácii opätovne vylúčil akúkoľvek spoluprácu s extrémistami a so Smerom-SD.

vpolitike_1.jpg
TA3

Riziko izolácie

Expremiér pripomenul, že v rámci princípov a podmienok, ktoré si Hlas-SD stanovil na povolebnú spoluprácu, nebude v spojení so žiadnou stranou založenou na extrémistickej politike a spochybňujúcou zahraničnopolitickú orientáciu Slovenska. "Sama Republika sa svojím postojom, apelom na vystúpenie z NATO rozhodla, že nemôže byť prirodzeným partnerom Hlasu-SD,"  skonštatoval Pellegrini. 

Zároveň poznamenal, že z možného povolebného spojenia Hlas nevylučuje len extrémistov, ale aj tie strany, ktoré by ich chceli legitimizovať spoluprácou. "Preto, ak by Smer veľmi túžil po spolupráci s Republikou, ak by hrozila len jediná možná koalícia so Smerom a Republikou, Hlas do takejto koalície nepôjde," zdôraznil.

Predseda PS zopakoval, že vylučuje akúkoľvek spoluprácu s extrémistami. "Nielenže sa nedá uvažovať o spolupráci, my ich považujeme za hrozbu pre demokraciu," podotkol Šimečka. Podľa jeho slov je potrebné urobiť všetko pre to, aby sa nenaplnilo  spojenie Smeru s Republikou, v ktorom vidí riziko medzinárodnej izolácie Slovenska.

Férové voľby

Obaja diskutujúci vyjadrili presvedčenie, že septembrové voľby budú férové a transparentné. Odsúdili zároveň úsilie za každú cenu spochybniť ich legitímnosť a navodzovať dojem z možného ovplyvňovania.

Zhodli sa aj na tom, že nie je možné vylúčiť mimoriadne schôdze Národnej rady SR počas leta. Pellegrini poukázal na to, že o takúto schôdzu môže požiadať aj vláda v rámci nevyhnutnej legislatívnej iniciatívy, rovnako však podľa neho môže ísť o iniciatívu "strán, ktoré nevedia inak zaujať". Šimečka je presvedčený, že po júnovej schôdzi by sa malo rokovanie parlamentu do volieb ukončiť.

Ani jeden nechcel špekulovať o tom, ako sa rozhodne Zuzana Čaputová v prípade opätovnej prezidentskej kandidatúry, Pellegrini odmietol aj úvahy o možnosti kandidatúry exministra zahraničných vecí Ivana Korčoka. Potvrdil však, že Hlas bude chcieť predstaviť osobnosť, ktorú v prezidentských voľbách bude podporovať, Korčoka z profilu takého kandidáta vylúčil.

Celú reláciu si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok