Raúla Castra poslednýkrát zvolili za prezidenta

TASR, TA3, SITA
24.2.2013 21:30

Na ustanovujúcom zasadnutí sa v nedeľu v Havane zišiel novozvolený kubánsky parlament. Začiatku schôdze sa podľa štátnych médií nečakane zúčastnil aj bývalý prezident Fidel Castro, ktorý sa v roku 2006 stiahol pre zdravotné problémy do úzadia a odvtedy sa na verejnosti objavuje veľmi zriedka.

Raúla Castra poslednýkrát zvolili za prezidenta
SITA

Najdôležitejšou úlohou 612 poslancov je voľba 31 členov Štátnej rady, najvyššieho výkonného orgánu na Kube. Je

Kubánskeho lídra Raúla Castra v nedeľu opäť zvolili za hlavu krajiny, keď ho poslanci novozvoleného parlamentu potvrdili vo funkcii predsedu Štátnej rady Kuby. Ide o najvyšší orgán v komunistickej krajine a de facto úrad prezidenta. Castro však avizoval, že je to jeho posledné funkčné obdobie a z čela "ostrova slobody" odíde o päť rokov. Osemdesiatjedenročný brat bývalého revolučného vodcu Fidela Castra zároveň predstavil svojho možného budúceho nástupcu, ktorým sa má stať 52-ročný Miguel Díaz-Canel. Bývalý vojak a univerzitný profesor bude zatiaľ vykonávať funkciu viceprezidenta.

Zmeny sú v súlade s rozhodnutiami kubánskej komunistickej strany z minulého roka, podľa ktorých najvyšší kubánski predstavitelia môžu svoje funkcie zastávať maximálne desať rokov. Castro tento limit dosiahne presne 24. februára 2018. V kubánskom parlamente bude sedieť prvýkrát aj Mariela Castrová, dcéra Raúla Castra. Profesiou sexuologička je známa svojím bojom za práva homosexuálne orientovaných osôb a predpokladá sa, že túto agendu bude presadzovať aj v kubánskom zákonodarnom zbore.

Režim na Kube sa v poslednom čase čoraz viac otvára svetu. Castro nedávno presadil reformy, ktorých súčasťou je aj uvoľnenie cestovných reštrikcií. Obyvatelia tak prvýkrát za posledné desaťročia môžu z Kuby vycestovať aj bez špeciálnych víz, keď im na to stačí len oficiálnymi úradmi vydaný pas. Reforma je vnímaná ako jedna z najdôležitejších zo strany Raúla Castra, ktorý Kube vládne od júla 2006, keď z funkcie prezidenta pre zdravotné problémy odstúpil jeho brat Fidel. V zahraniční pritom už teraz žije množstvo Kubáncov - podľa odhadov až každý šiesty z nich. Na základe reformy dostala povolenie odísť z komunistickej krajiny aj prominentná kubánska blogérka a disidentka Yoani Sánchezová, ktorá publikuje aj v slovenských médiách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok