Čo brzdí ukrajinskú protiofenzívu? Podľa amerického denníka ťažia Rusi z prevahy vo vzduchu

ta3 ČTK
18.6.2023 18:25

Ukrajinské sily podľa Kyjeva síce na niekoľkých miestach fronty postupujú, podľa amerického denníka The Wall Street Journal (WSJ) ale len s ťažkosťami čelia ruskej prevahe v letectve a delostrelectve.

Čo brzdí ukrajinskú protiofenzívu? Podľa amerického denníka ťažia Rusi z prevahy vo vzduchu
Twitter/Russia

Ambiciózny plán Kyjeva znovu dobyť počas protiofenzívy územia okupované Ruskom naráža aj na dobre pripravené obranné konštrukcie a mínové polia, píše denník.

Minulý týždeň Ukrajina ohlásila oslobodenie niekoľkých dedín na pomedzí Záporožskej a Doneckej oblasti na juhovýchode krajiny, v minulých dňoch ale správy o ďalších územných ziskoch neprichádzali. Až v nedeľu ruská okupačná správa a ruskí internetoví komentátori informovali o dobytí dediny Pjatychatky v Záporožskej oblasti ukrajinskými silami. Túto pauzu si WSJ vykladá tak, že ukrajinské sily pozastavili ďalší postup, zatiaľ čo ukrajinské vedenie analyzuje rôzne možnosti, ako bez veľkých strát preraziť ruské obranné línie.

Rusko ťaží z letectva

Rusko využíva nielen svoju prevahu v letectve, ale aj limity ukrajinskej protivzdušnej obrany. Útočí tak na kolóny ukrajinských obrnencov, odráža ukrajinské útoky a ničí techniku dodanú Ukrajine zo Západu.

Na zasahovanie ukrajinských pozemných cieľov používajú ruské sily úspešne rakety s dlhým doletom odpaľované z bojových vrtuľníkov, podotýka americký denník s odvolaním sa na piatkovú analýzu britského ministerstva obrany. To si všimlo, že Rusko posilnilo počty bojových vrtuľníkov napríklad v okupovanom Berďansku, ktorý leží asi 100 kilometrov od frontovej línie na juhu Ukrajiny, a získalo dočasnú prevahu vo vzduchu na južnej Ukrajine.

Útoky dronmi a raketami

Rusko okrem toho pokračuje s útokmi bezpilotnými lietadlami a raketami na ukrajinské mestá, čím vyčerpáva ukrajinské zásoby drahej protileteckej munície a núti ukrajinské sily k rozmiestňovaniu systémov protivzdušnej obrany na miestach ďaleko od frontu.

Ukrajina opakovane svojich západných spojencov na ruskú vzdušnú prevahu upozorňovala a žiadala ich o poskytnutie moderných stíhačiek a systémov protivzdušnej obrany. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na začiatku tohto mesiaca v rozhovore s WSJ uviedol, že za súčasného nedostatku zbraní si Ukrajina musí vyberať medzi ochranou civilistov a vojakov. Povedal tiež, že bez efektívnej protivzdušnej obrany je akákoľvek protiofenzíva veľmi obtiažna, ale že Ukrajina nemôže v očakávaní ďalších dodávok zbraní otáľať so začatím protiútoku ďalšie mesiace.

Ukrajinci nestrácajú pozitívny tón

Ukrajinskí predstavitelia však pri komentovaní postupu bojov nestrácajú pozitívny tón. "Ukrajina preberá iniciatívu. Rusko je v defenzíve," cituje WSJ sobotné vyhlásenie námestníka ukrajinského ministra obrany Volodymyra Havrylova.

Vo štvrtok ukrajinský brigádny generál Oleksij Hromov podľa agentúry Reuters oznámil oslobodenie siedmich obcí na pomedzí Doneckej a Záporožskej oblasti a znovudobytie 100 kilometrov štvorcových ukrajinského územia. Námestníčka ministerstva obrany Hanna Maljarová tiež upozorňuje na postup ukrajinských síl na krídlach pozdĺž Bachmutu, ktorého dobytie minulý mesiac oznámilo po mnohých mesiacoch bojov Rusko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok