Straty na oboch stranách. Rusko a Ukrajina majú v bojoch vysoké počty obetí medzi vojakmi

ta3 tasr
18.6.2023 16:41

Rusko a Ukrajina majú v bojoch vysoké počty obetí medzi vojakmi. Kyjev vedie prvé fázy protiofenzívy zameranej na vytlačenie ruských síl, ktoré okupujú ukrajinské územia. V nedeľu o tom informovali britskí predstavitelia, na ktorých sa odvolali tlačová agentúra AP a portál britskej televízie Sky News.

Protiofenzíva sa nekoná. Ukrajina poprela správy o jej údajnom začiatku
TASR/AP

Ruské straty sú pravdepodobne najvyššie od marca, keď vrcholil boj o východoukrajinské mesto Bachmut, uviedli britskí predstavitelia v najnovšom hodnotení vojny. Podľa britských tajných služieb sa najintenzívnejšie boje sústreďujú v juhovýchodnej Záporožskej oblasti, tiež okolo Bachmutu a v západnejšej časti Doneckej oblasti (na východe Ukrajiny).

V britskej aktuálnej správe sa uvádza, že Ukrajina vedie ofenzívu práve v spomínaných troch lokalitách a zaznamenala "malé postupy" a že ruské sily podnikajú "pomerne účinné obranné operácie" na juhu Ukrajiny, ale útočia aj na východe. Ukrajinská armáda v pravidelnej aktuálnej správe v nedeľu ráno informovala, že za predchádzajúcich 24 hodín podniklo Rusko 43 vzdušných úderov, štyri raketové a 51 útokov zo salvových raketometov.

Podľa oznámenia generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl sa Rusko naďalej sústreďuje na útočné operácie na priemyselnom východe Ukrajiny - útoky zameriava na mestá Bachmut, Avdijivka, Mariinka a Lyman v Doneckej oblasti, pričom došlo k 26 bojovým zrážkam.

Prokyjevský gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko informoval, že za predchádzajúci deň prišli o život dvaja civilisti a ďalší traja utrpeli zranenia. Západní analytici a vojenskí predstavitelia upozornili, že ukrajinská protiofenzíva zameraná na vytlačenie ruských síl z okupovaných území, aj s použitím vyspelých zbraní dodávaných Západom, môže trvať dlho. Frontová línia je totiž dlhá 1000 kilometrov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok