Pokrok na fronte. Ukrajinci v Záporožskej oblasti dobyli dedinu Pjatychatky, uviedla ruská správa

ta3 ČTK
18.6.2023 15:15

Ukrajinské sily prevzali kontrolu nad dedinou Pjatychatky na fronte v Záporožskej oblasti. Na Telegrame to uviedol predstaviteľ Ruskom dosadenej okupačnej správy Vladimir Rogov a rovnaké informácie na sociálnych sieťach šíria aj ruskí vojenskí blogeri.

V Záporožskej oblasti zúria tvrdé boje. Podľa médií súvisia s očakávanou protiofenzívou
TASR/AP

Ruské ministerstvo obrany však podľa ruskojazyčnej verzie BBC oznámilo, že útok ukrajinských vojakov na Pjatychatky jeho jednotky odrazili. Kyjev sa k tomu nevyjadril. Ak sa dobytie dediny potvrdí, išlo by podľa agentúry Reuters o prvý úspech ukrajinskej armády v tejto časti frontu od začatia protiofenzívy na začiatku júna.

Dedinu Pjatychatky, ktorá leží zhruba 40 kilometrov južne od Záporožia, ukrajinské sily dobyli po intenzívnom útoku aj za cenu veľkých strát, uviedol Rogov, podľa ktorého sa teraz v dedine opevnili a sú pod paľbou ruského delostrelectva. "V tomto smere pokračujú ťažké a krvavé bitky," uviedol zástupca okupačnej správy.

Útoky sme odrazili, tvrdí Rusko

Ukrajina sa k situácii bezprostredne nevyjadrila. Agentúra Reuters poznamenala, že situáciu na bojisku nemôže nezávisle overiť. "Útok na dedine Pjatychatky sme odrazili. Zničená bola viac ako desiatka tankov, obrnených vozidiel a mužov ozbrojených síl Ukrajiny," uviedol tlačový hovorca ruského východného vojenského okruhu Oleg Čechov.

Rusko opakovane tvrdí, že spôsobuje kyjevským silám ťažké straty, a prezident Vladimir Putin minulý týždeň vyhlásil, že Ukrajina nemá proti jeho armáde "žiadnu šancu". Kyjev naopak tvrdí, že jeho jednotky postupujú na niekoľkých miestach frontu a jeho vojakom sa darí opäť získať kontrolu nad časťami ukrajinského územia.

Britská vojenská rozviedka v nedeľu uviedla, že v posledných dňoch sa na Ukrajine najťažšie boje odohrávajú v Záporožskej a západnej Doneckej oblasti a okolo Bachmutu. Ukrajinskí vojaci podľa jej vyjadrenia na Twitteri pokračujú v protiofenzíve a na niekoľkých miestach fronty dosiahli malé územné zisky. Obe strany však majú ťažké straty, pričom Rusko ich má pravdepodobne najvyššie od vrcholu bitky o Bachmut tento rok v máji.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok