Africká delegácia predložila Rusku mierový plán. Moskva ho vníma ako ťažko realizovateľný

ta3 ČTK
17.6.2023 21:44

Zástupcovia afrických krajín v sobotu predložili ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi svoj desaťbodový mierový plán, ktorý by mal prispieť k ukončeniu vojny na Ukrajine.

Africká delegácia predložila Rusku mierový plán. Moskva ho vníma ako ťažko realizovateľný
TASR/AP

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov vyhlásil, že Rusko zdieľa základné postoje plánu. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov však uviedol, že africký mierový plán by bolo zložité realizovať. Putin podľa neho ale o plán prejavil záujem.

Delegácia vedená juhoafrickým prezidentom Cyrilom Ramaphosom sa s Putinom stretla v sobotu v Petrohrade, predtým rokovala v Kyjeve. Agentúra Reuters uviedla, že Putin po chvíli prerušil výroky afrických predstaviteľov a vypočítal im dôvody, prečo sú mnohé ich mierové návrhy chybné. Zopakoval pritom názor Moskvy, že vinu na rozpútanie konfliktu nesie Ukrajina a Západ.

Otvorený konštruktívnemu dialógu

Uviedol, že "Rusko je pripravené zvážiť akékoľvek africké návrhy na urovnanie situácie na Ukrajine," Kyjev ale podľa neho rozhovory odmieta. "Sme otvorení konštruktívnemu dialógu so všetkými, ktorí si želajú mier založený na princípoch spravodlivosti a prihliadajú na legitímne záujmy zainteresovaných strán," vyhlásil podľa agentúry Reuters Putin.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok v Kyjeve africkým predstaviteľom povedal, že mierové rozhovory medzi Ruskom a Ukrajinou sú možné len v prípade, že Moskva z jeho krajiny stiahne svoje vojská. Pozastavil sa tiež nad tým, že africkí lídri po návšteve ukrajinskej metropoly zamieria do Ruska, ktoré rozpútalo voči Ukrajine vlani nevyprovokovanú vojnu.

Bezpečný vývoz obilia

Jedným z dôležitých bodov rozhovorov afrických predstaviteľov bola aj dohoda umožňujúca bezpečný vývoz ukrajinského obilia cez Čierne more. Mnoho štátov afrického kontinentu je na vývoze obilia a hnojív z Ruska a Ukrajiny závislých. Obilná dohoda bola naposledy predĺžená o dva mesiace v polovici mája. Možnosť ďalšieho predĺženia hovorca Kremľa Peskov spochybnil. "Je ťažké predpovedať konečné rozhodnutie, ale podľa súčasného stavu táto dohoda nemá šancu," povedal denníku Izvestia.

Putin africkým predstaviteľom povedal, že podľa neho kríza na svetovom trhu s potravinami nie je dôsledkom konfliktu na Ukrajine, ale je spôsobená krokmi západných krajín. "Vývoz ukrajinského obilia na základe dohody, ktorá zaisťuje jeho bezpečnú prepravu cez Čierne more, nepomáha riešiť problémy Afriky s vysokými cenami potravín, pretože len tri percentá tohto exportu sa dostala do najchudobnejších krajín," citovala agentúra Reuters Putina.

Návrat detí domov

Africký plán tiež obsahuje výzvu na návrat všetkých detí z konfliktných oblastí na Ukrajine do svojich domovov. Putin k tomu povedal, že Rusko žiadnym ukrajinským deťom v návrate domov nebráni. "Odviezli sme ich z konfliktnej zóny a zachránili tak ich životy," vyhlásil.

Členmi africkej delegácie sú okrem prezidenta Juhoafrickej republiky aj zástupcovia Senegalu, Egypta, Zambie, Ugandy, Konžskej republiky a súostrovia Komory. Juhoafrický prezident Ramaphosa dnes v Petrohrade zdôraznil, že je načase ukončiť na Ukrajine boje, pretože škodí celému svetu. "Táto vojna nemôže trvať večne. Je v našom spoločnom záujme, aby skončila, pretože má negatívne následky pre africké a mnohé ďalšie krajiny po celom svete," dodal.

Hovorca Kremľa Peskov uviedol, že Rusko a africké štáty budú v dialógu o konflikte na Ukrajine pokračovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok