Putin ocenil postoj afrických krajín. Diskusii o konflikte na Ukrajine sa nebráni

ta3 ČTK
17.6.2023 18:30

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu povedal skupine zástupcov afrických krajín, že víta ich vyvážený postoj ku konfliktu na Ukrajine a je otvorený konštruktívnemu dialógu. Delegácia vedená juhoafrickým prezidentom Cyrilom Ramaphosom sa s Putinom stretla v Petrohrade, predtým rokovala v Kyjeve.

Putin ocenil postoj afrických krajín. Diskusii o konflikte na Ukrajine sa nebráni
TASR/AP

"Sme otvorení konštruktívnemu dialógu so všetkými, ktorí si želajú mier založený na princípoch spravodlivosti a prihliadajú na legitímne záujmy zainteresovaných strán," vyhlásil podľa agentúry Reuters Putin.

Členmi africkej delegácie sú okrem prezidenta Juhoafrickej republiky aj zástupcovia Senegalu, Egypta, Zambie, Ugandy, Konžskej republiky a súostrovia Komory. S Putinom chcú hovoriť o čiernomorskej obilnej dohode a tiež o návrhu na začatie mierových rozhovorov medzi Ruskom a Ukrajinou.

Delegácia už v piatok rokovala v Kyjeve, kde dal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj jasne najavo, že mierové rozhovory medzi Ruskom a Ukrajinou sú možné len v prípade, že Moskva z jeho krajiny stiahne svoje vojská. Pozastavil sa tiež nad tým, že africkí lídri po návšteve ukrajinskej metropoly zamieria do Ruska, ktoré rozpútalo voči Ukrajine vlani nevyprovokovanú vojnu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok