Rokovania budú možné po stiahnutí Rusov z okupovaných oblastí, uviedol Zelenskyj

ta3 ČTK
16.6.2023 18:40

Mierové rozhovory medzi Kyjevom a Moskvou sú možné iba po stiahnutí ruských vojsk z okupovaných oblastí Ukrajiny, povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podľa Interfax-Ukrajina po stretnutí s africkými vodcami.

Rokovania budú možné po stiahnutí Rusov z okupovaných oblastí, uviedol Zelenskyj
TASR/AP

Delegácia prezidentov a premiérov niekoľkých afrických krajín dnes začala svoju mierovú misiu v Kyjeve. Neskôr zamieri do Petrohradu, kde afrických štátnikov v sobotu čaká podobné rokovania s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Delegácia, v ktorej sú okrem iného prezidenti Juhoafrickej republiky, Senegalu a Zambie, podľa agentúry AFP zamierila najskôr do Buči - toto miesto neďaleko ukrajinskej metropoly je považované za jeden zo symbolov ruských vojnových zločinov voči civilnému obyvateľstvu.

Svoju cestu na Ukrajinu a do Ruska africkí lídri opisujú ako mierovú misiu. Rokovať chceli okrem iného aj o čiernomorskej obilnej dohode. Agentúra DPA už skôr pripomenula, že mnoho afrických krajín je závislých na vývoze obilia a hnojív z Ruska a Ukrajiny a obávajú sa ďalšieho zvýšenia cien.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok