Africká delegácia sa z Kyjeva presunie do Petrohradu. Bude rokovať s Putinom

ta3 ČTK
17.6.2023 09:41

Sedem lídrov afrických krajín sa v sobotu pod vedením juhoafrického prezidenta Cyrila Ramaphosa stretne v Petrohrade s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. V rámci takzvanej africkej mierovej misie majú hovoriť okrem iného o čiernomorskej obilnej dohode a prednesú aj svoj návrh na začatie mierových rozhovorov medzi Ruskom a Ukrajinou.

Delegácia už v piatok konala v Kyjeve, kde dal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj jasne najavo, že mierové rozhovory medzi Ruskom a Ukrajinou sú možné len v prípade, že Moskva z jeho krajiny stiahne svoje vojská. Pozastavil sa tiež nad tým, že africkí lídri po návšteve ukrajinskej metropoly zamieria do Ruska.

Posilnenie dôvery

Africkí predstavitelia chcú podľa dokumentu, s ktorým sa zoznámila agentúra Reuters v Moskve rovnako ako predtým v Kyjeve navrhnúť rad opatrení "na posilnenie dôvery", ktoré by okrem iného mohli zahŕňať stiahnutie ruských vojsk, odstránenie taktických jadrových zbraní Moskvy z Bieloruska, pozastavenie zatykača Medzinárodného trestného súdu (ICC) na Putina či zmiernenie protiruských sankcií.

Členmi delegácie sú okrem JAR aj prezidenti Senegalu, Zambie a Komor. Egypt zastupuje premiér Mustafá Madbúlí, hlavu štátu Ugandy Yoweriho Museveniho kvôli ochoreniu covid-19 nahradil podľa agentúry DPA bývalý premiér tejto východoafrickej krajiny. Konžskú republiku zastupuje najvyšší diplomat. Lídri podľa agentúry AP predstavujú prierez názory afrických krajín na ruskú inváziu. Zatiaľ čo JAR, Senegal a Uganda sa odsúdeniu Moskvy vyhýbajú, Egypt, Zambia a Komory vlani pri schvaľovaní rezolúcie Valného zhromaždenia OSN hlasovali proti Rusku.

Mnoho afrických krajín má dlhodobo úzke väzby na Moskvu, ktoré sa datujú až do čias studenej vojny, kedy ich Sovietsky zväz podporoval "v boji proti kolonializmu". Mnoho štátu kontinentu je navyše závislých na vývoze obilia a hnojív z Ruska a Ukrajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok