Kyjev sa zmieta v útokoch. V hlavnom meste Ukrajiny sa nachádza delegácia z Afriky

ta3 BBC
16.6.2023 11:19

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko na Telegrame zverejnil, že v mestskej časti Podiľskij došlo k výbuchu a na mesto útočia ďalšie rakety.

Letecký poplach bol v piatok kvôli ruským strelám vyhlásený postupne prakticky po celej Ukrajine vrátane Kyjeva, ktorého starosta Vitalij Kličko informoval o výbuchu v jednej zo štvrtí blízko centra.

Obyvatelia metropoly okrem toho zaznamenali zvuky aktivovanej protivzdušnej obrany, uviedol server Ukrajinska pravda. Do Kyjevskej oblasti v piatok dorazila delegácia afrických lídrov, medzi ktorými sú prezidenti Juhoafrickej republiky, Senegalu a Zambie.

Africká delegácia v Buči

Delegácia zamierila do Buči pri Kyjeve, informovala agentúra AFP. Kancelária juhoafrického prezidenta Cyrila Ramaphosa predtým na Twitteri informovala o jeho príchode na stanicu Nemišajeve, asi 20 kilometrov od Kyjeva. Ramaphosa sa má spolu s prezidentmi Senegalu, Zambie a Komôr a zástupcami Konžskej republiky, Ugandy a Egypta stretnúť s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. V sobotu potom s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Svoju cestu na Ukrajinu a do Ruska africkí lídri opisujú ako mierovú misiu. Rokovať sa chystajú okrem iného o čiernomorskej obilnej dohode. Agentúra DPA predtým pripomenula, že mnoho afrických krajín je závislých na vývoze obilia a hnojív z Ruska a Ukrajiny a obávajú sa ďalšieho zvýšenia cien.

Juhoafrická republika predtým čelila kritike za svoj proruský postoj a podozrenie, že dodáva Moskve zbrane. Tento rok v auguste bude hostiť summit rozvíjajúcich sa ekonomík BRICS, na ktorý je pozvaný aj Putin. Juhoafrická republika ale v tejto súvislosti rieši problém, ktorý vyplýva z faktu, že Medzinárodný trestný súd (ICC) na ruského prezidenta vydal zatykač. Africká krajina je členom ICC a čelí tlaku, aby Putina zatkla, ak by na summit prišiel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok