Ukrajinské sily pokračujú v ofenzíve. Dosiahli okrajové zisky pri Bachmute

ta3 ČTK
17.6.2023 07:53

Ukrajinské sily pokračujú v ofenzíve na najmenej troch úsekoch frontu, podľa overených záberov z miesta dosiahli okrajové zisky pri Bachmute, píše americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Podľa sobotnajšieho hlásenia ukrajinského generálneho štábu sa ruské jednotky sústredia podobne ako v posledných mesiacoch najmä u Lymanu, Bachmutu, Avdijivky a Marjinky, kde sa za uplynulý deň obe armády stretli v 36 prípadoch.

Ukrajinskí predstavitelia podľa ISW uvádzajú, že za posledný deň ich vojaci postúpili v oblastiach juhozápadne od Bachmutu, v západnej Doneckej oblasti pri Vuhledare a na hraniciach Doneckej a Záporožskej oblasti pozdĺž línie Levadne - Staromajorskej a na západe Záporožskej oblasti pri Robote. Hovorí tiež o tom, že tamojšie ofenzívne operácie boli úspešné, čo nemožno nezávisle overiť.

Pokračujú v útokoch

ISW však uvádza, že overené zábery z 15. júna naznačujú, že ukrajinské sily dosiahli okrajové zisky na severozápadnom okraji Bachmutu. O ukrajinských útokoch pri Bachmute hovoria aj ruskí vojenskí blogeri, podľa ktorých Ukrajinci vedú protiofenzívu na severozápad, západ a juhozápad od mesta. Podľa analytikov tiež tvrdia, že ukrajinské jednotky pokračujú v útokoch na ruské pozície južne od mesta Velyka Novosilka v Doneckej oblasti neďaleko Vuhledaru a dosiahli zisky v Záporožskej oblasti pri mestách Huljajpole a Orichiv.

Rusko podľa britskej vojenskej rozviedky od začiatku ukrajinskej protiofenzívy posilnilo letectvo na juhu Ukrajiny, konkrétne tamojšiu flotilu vrtuľníkov. Snímky podľa hodnotenia rozviedky ukázali, že na letisku v Berďansku, prímorskom meste západne od Mariupolu, ruská armáda rozmiestnila 20 helikoptér, ktoré sú pravdepodobne schopné útočiť na pozemné ciele strelami dlhšieho doletu.

Ukrajinský generálny štáb píše, že zatiaľ čo u Lymana, Bachmutu, Avdijivky a Marjinky je do bojov zapojené ruské delostrelectvo a ruská armáda podniká útoky, v Záporožskej a Chersonskej oblasti sa "nepriateľ bráni".

Podľa námestníka ukrajinského ministra obrany Volodymyra Gavrylova Ukrajina na bojisku prevzala iniciatívu, ale na víťazstvo potrebuje zbrane s doletom až 200 kilometrov. "V modernej vojne je najdôležitejšie mať prehľad o situácii, poznať pozíciu nepriateľa a byť schopný viesť presné údery na veľké vzdialenosti. To znamená mať zbrane, ktoré nepriateľa dokážu zasiahnuť na vzdialenosť až 200 kilometrov," citovala Gavrylova agentúra Unian.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok