Kľúč ku komplikácii útokov. Ukrajinský protiútok naráža na ruské nástroje elektronickej vojny

ta3 ČTK
16.6.2023 09:05

Postup ukrajinskej armády počas súčasnej protiofenzívy komplikujú nástroje elektronickej vojny využívané ruskými jednotkami. Podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) na ich úspešné nasadenie upozorňujú prominentní ruskí vojenskí blogeri.

Rusko opäť útočilo na Ukrajinu. Protivzdušná obrana však zneškodnila všetky nálety, tvrdí Kyjev
TARS/AP

Ukrajinská armáda v piatok informovala, že jej vojaci sa za uplynulý deň s ruskými protivníkmi stretli v boji viac ako tridsaťkrát. V noci na piatok ukrajinská protiletecká obrana pri ďalších ruských útokoch zničila dva drony iránskej výroby Šáhed.

ISW uvádza, že jej analytici už skôr došli k záveru, že nástroje elektronickej vojny zohrávajú kľúčovú úlohu pri komplikovaní ukrajinských útokov v Záporožskej oblasti, avšak nie je jasné, či tieto úspechy súvisia s tým, že ruská armáda má lepšie vybavenie alebo ho oproti minulosti dokáže lepšie využívať. 

Jeden prominentný ruský vojenský bloger tvrdí, že vďaka nasadeniu ruských komplexov využívaných v elektronickej vojne sa podarilo zabrániť tomu, aby Ukrajinci mohli používať muníciu s GPS navádzaním, výrazne sa narušiť podarilo aj ukrajinskú rádiokomunikáciu. Rusi podľa neho používajú systémy Murmansk-BN, ktorými narúšajú činnosť senzorov na ukrajinskej technike využívanej na vzdušný prieskum a komplexy Krasucha-4 na narušenie spojenia so satelitným signálom.

Zvrat na bojisku ešte príde

Vysoko postavený činiteľ ukrajinského generálneho štábu Oleksij Hromov uviedol, že ukrajinské sily od začiatku protiofenzívnych operácií postúpili až o tri kilometre pri obci Mala Tokmačka v strednej časti Záporožskej oblasti a až o sedem kilometrov pri Veľkej Novosilke na západne Doneckej. 

Avšak ISW upozorňuje, že poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak vo štvrtok poznamenal, že ukrajinské jednotky protiofenzívu "ako takú" majú ešte len začať, zároveň však povedal, že útočné operácie už podnikajú. Podľa amerických analytikov tak zrejme chcel dať najavo, že ukrajinská armáda hlavné úsilie o zvrat situácie na bojisku má ešte len pred sebou.

Britská vojenská rozviedka v pravidelnej správe zverejňovanej na Twitteri uvádza, že "je vysoko pravdepodobné", že pri útoku na veliteľský post na južnej Ukrajine okolo 12. júna prišiel o život ruský generálmajor Sergej Gorjačev, náčelník štábu 35. kombinovanej armády. Ide o prvého ruského generála zabitého na Ukrajine v minulom roku.

 O jeho smrti už tento týždeň informovali ruské médiá s odvolaním sa na ruských vojnových blogerov. Britská vojenská rozviedka pripomína, že príslušníci 35. kombinovanej armády sa vlani v marci podieľali na masakroch civilistov v Buči pri Kyjeve a že neskôr tento útvar utrpel obrovské straty pri Izjume v Charkovskej oblasti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok