Rusko prehrá, ak ukrajinská protiofenzíva uspeje, vyhlásil Zelenskyj

ta3 ČTK
16.6.2023 06:45

Rusko prehrá vojnu proti Ukrajine, pokiaľ terajšia ukrajinská ofenzíva uspeje, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore s americkou televíziou NBC.

Ukrajina potrebuje urýchlené dodávky zbraní, naliehal Zelenskyj
TASR/AP

Správy z frontu sú "celkovo pozitívne, ale je veľmi ťažko", Rusi bojujú zúfalo, pripustil Zelenskyj. Verí však, že ak Kremeľ v tejto bitke prehrá, prehrá nakoniec aj celú vojnu.

"Náš hrdinský ľud, naši vojaci na frontovej línii narážajú na veľmi tvrdý odpor. Pretože pre Rusko prehra v tomto strete s Ukrajinou aktuálne znamená prehrať vojnu," povedal Zelenskyj v rozhovore poskytnutom v sídle prezidentského úradu v Kyjeve niekoľko dní po začatí ukrajinskej protiofenzívy.

Jej úspech môže byť rozhodujúci nielen pre Zelenskú nádej na oslobodenie okupovaných území krajiny, ale aj pre udržanie podpory spojencov, ktorú by mohli oslabiť problémy na bojisku a komplikácie v ich domácej politike, poznamenala televízia. Kyjev zatiaľ ohlásil čiastkový postup, ale nie prelomenie ruských línií na juhu a východe krajiny.

Ruskej obrane podľa Zelenského tiež pomohli prieťahy v dodávkach západných zbraní, ako sú moderné stíhačky. Bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa a floridského guvernéra Rona DeSantisa, ktorí ako kandidáti na budúceho amerického prezidenta spochybňujú ďalšiu vojenskú pomoc Kyjevu, pozval na Ukrajinu. Varoval tiež, že prípadná porážka jeho krajiny by znamenala iba to, že v budúcnosti prepukne ešte väčší konflikt s Moskvou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok