Porota obvinila muža, ktorý vyniesol tajné dokumenty USA. Hrozia mu roky väzenia

ta3 ČTK
15.6.2023 23:46

Federálna veľká porota obvinila príslušníka leteckej zložky americkej Národnej gardy Johna Teixeira, podozrivého zo zverejňovania tajných amerických spravodajských správ na internete, v šiestich bodoch, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na americké ministerstvo spravodlivosti.

Pentagón zatiaľ nemôže potvrdiť, že do Poľska dopadli dve ruské rakety
AP Photo/Patrick Semansky

Dvadsaťjedenročný Teixeira čelí obžalobe z úmyselného uchovávania a odovzdávania utajovaných informácií týkajúcich sa obrany. V každom bode obžaloby mu hrozí trest až desiatich rokov odňatia slobody, až troch rokov pod dohľadom a pokuta až 250-tisíc dolárov.

Teixeira je obviňovaný zo spáchania jedného z najzávažnejších narušení bezpečnosti v USA od doby, keď sa v roku 2010 objavilo na webe WikiLeaks viac ako 700-tisíc dokumentov, videí a diplomatických správ. Bol zatknutý v apríli po tom, čo údajne zverejnil utajované dokumenty v uzavretej skupine svojich internetových priateľov na komunikačnej platforme Discord. Niektoré z materiálov sa však začali šíriť ďalej.

Znepokojenie budí otázka, ako mohol mať príslušník gardy na takej nízkej úrovni taký široký prístup k vojenským tajomstvám, pripomínajú médiá. Dvaja velitelia v jeho jednotke boli neskôr kvôli prípadu postavení mimo služby.

Federálny zákon vyžaduje, aby vláda zabezpečila vznesenie obžaloby do 30 dní od zatknutia dotknutej osoby, a táto lehota by uplynula vo štvrtok. Teixeira sa už skôr vzdal práva na predbežné vypočutie.

Bol už obvinený z porušenia zákona o špionáži kvôli ilegálnemu kopírovaniu a odovzdávaniu citlivých obranných materiálov a z nelegálneho presúvania obranných materiálov na nepovolené miesto.

Uniknuté utajované dokumenty obsahovali prísne tajné informácie o amerických spojencoch aj protivníkoch. Boli v nich informácie o ukrajinskej protivzdušnej obrane či o izraelskej spravodajskej službe Mossad. Americký prezident Joe Biden nariadil vyšetriť, ako sa mladík k tajným dokumentom dostal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok