Komisia zverejnila výsledky. Johnson úmyselne zavádzal poslancov o lockdownových večierkoch

ta3 ČTK
15.6.2023 10:50

Bývalý britský premiér Boris Johnson vedome uviedol poslancov do omylu svojimi výrokmi o večierkoch v Downing Street v čase pandemických opatrení. Ak by bol Johnson ešte poslancom, bol by na 90 dní vylúčený zo zasadnutia parlamentu, uviedla parlamentná komisia.

Komisia vo štvrtok zverejnila správu o záveroch svojho vyšetrovania, ktorá má viac ako 100 strán a obsahuje aj fotografie inkriminovaných stretnutí v sídle premiéra. Johnson už pred publikáciou záverov zložil poslanecký mandát.

"Toto vyšetrovanie sa dotýka samej podstaty našej demokracie. Uvedenie parlamentu do omylu nie je technickým problémom, ale záležitosťou zásadného významu," píše komisia v úvode správy. Potom vymenúva stretnutia, ktorých sa vyšetrovanie týkalo.

Johnson podľa komisie vedel o platných proticovidových opatreniach aj o ich porušovaní v Downing Street. Parlament uviedol do omylu, keď tvrdil, že v jeho sídle sa tieto pravidlá dodržiavali, keď parlamentu nepriznal, že o porušovaní vedel, a keď tvrdil, že sa spoliehal na tvrdenia svojich podriadených o dodržiavaní pravidiel, vymenúva komisia. Kritizuje tiež, že namiesto toho, aby nepravdivé výroky neskôr korigoval, tak komisiu aj parlament naďalej uvádzal do omylu.

Komisia tiež navrhuje, že by mal Johnson prísť o vstupnú kartu, ktorá ho ako bývalého poslanca oprávňuje k vstupu do parlamentných priestorov. Imunitný výbor britského parlamentu už v marci v predbežnej správe konštatoval, že existujú dôkazy, ktoré vyznievajú proti Johnsonovi. Predmetom vyšetrovania bolo tvrdenie vtedajšieho premiéra z decembra 2021, že jeho kancelária neporušila poriadaním večierkov žiadne koronavírové opatrenia. Správa skúmala, či Johnson o porušovaní pravidiel vo svojom úrade vedel a či teda poslancom neskôr úmyselne klamal.

Kvôli afére nazývanej Partygate Johnson už predtým dostal pokutu, rovnako ako ďalších viac ako 80 ľudí. Celkom 16 večierky a ďalšími stretnutiami, ktoré sa konali koncom roka 2020 a v prvej polovici roku 2021 v londýnskej úradovni premiéra v Downing Street, sa už zaoberalo nezávislé vyšetrovanie úradníčky Sue Grayovej a neskôr aj polície.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok