Britský expremiér Boris Johnson oznámil, že sa vzdáva mandátu poslanca

ta3 čtk
9.6.2023 22:02

Britský expremiér Boris Johnson oznámil, že sa s okamžitou platnosťou vzdáva poslaneckého mandátu. Reagoval tak na obdržanie správy parlamentného výboru, ktorý skúmal jeho kroky počas pandémie covidu-19, najmä aféru spojenú s konaním večierkov v čase najprísnejších covidových uzáver. Pri vyšetrovaní išlo okrem iného aj o to, či Johnson úmyselne klamal poslancom, pred ktorými porušenie vládnych protipandemických pravidiel poprel.

Odstúpenie Johnsona, ktorý vlani skončil ako premiér, bude znamenať vypísanie doplňujúcich volieb pre volebný okrsok Uxbridge a South Ruislip, ktorý konzervatívny politik zastupoval v Dolnej snemovni od roku 2015.

Imunitný výbor britského parlamentu už v marci v predbežnej správe konštatoval, že existujú dôkazy, ktoré vyznievajú proti Johnsonovi. Predmetom vyšetrovania bolo tvrdenie vtedajšieho premiéra z decembra 2021, že jeho kancelária neporušila poriadaním večierkov žiadne koronavírové opatrenia. Správa skúmala, či Johnson o porušovaní pravidiel vo svojom úrade vedel, a či teda poslancom neskôr úmyselne klamal.

"Neklamal som a verím, že aj (členovia) výboru to v srdci vedia... Vedia veľmi dobre, že keď som hovoril v snemovni, hovoril som to, čo som vtedy považoval za pravdivé," uviedol dnes Johnson. "Stále nepredložili jediný kúsok dôkazu, že som vedome a ľahkovážne uviedol snemovňu do omylu," dodal.

Kvôli afére nazývanej Partygate Johnson už predtým dostal pokutu, rovnako ako ďalších viac ako 80 ľudí. Celkom 16 večierky a ďalšími stretnutiami, ktoré sa konali koncom roka 2020 av prvej polovici roku 2021 v londýnskej úradovni premiéra v Downing Street, sa už zaoberalo nezávislé vyšetrovanie úradníčky Sue Grayovej a neskôr aj polície.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok