Ukrajinci pokračujú v protiofenzíve. Zaznamenali viacero úspechov, píše ISW

ta3 ČTK
15.6.2023 10:37

Ukrajinskí vojaci v stredu pokračovali v protiofenzíve proti ruskej inváznej armáde prinajmenšom v troch smeroch a zaznamenali úspechy, uviedol vo svojej najnovšej analýze týkajúcej sa bojov americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Ukrajina pokračuje v protiofenzíve. Jej armáda prelomila ruské obranné línie, tvrdí Londýn.
TASR/AP

Ukrajinské sily postúpili až o jeden kilometer pri Vuhledare v Doneckej oblasti, povedal podľa stanice BBC hovorca ukrajinskej armády pre južný úsek frontu Valerij Šeršeň. Podľa ukrajinského veliteľa Oleksija Hromova zatiaľ Ukrajina pri protiofenzíve získala späť pod svoju kontrolu územie s rozlohou 100 kilometrov štvorcových. "Naše jednotky sa posunuli na stranu nepriateľa až o kilometer," povedal podľa BBC vo vysielaní televízie hovorca ukrajinských síl Šeršeň k postupu pri Vuhledare v západnej časti Doneckej oblasti, neďaleko od obcí, ktorých oslobodenie nedávno ohlásila Ukrajina. "Pokračuje likvidácia síl nepriateľa," doplnil na komunikačnej platforme Telegram veliteľ vojsk v oblasti Oleksandr Tarnavskyj.

Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová v stredu oznámila, že ukrajinské jednotky za uplynulý deň postúpili o 200 až 500 metrov pri meste Bachmut a zhruba o 300 až 350 metrov v Záporožskej oblasti.

"Naši vojaci sa pohybujú v podmienkach mimoriadne tvrdých bojov, leteckej a delostreleckej prevahy nepriateľa," napísala Maljarová. V neskoršom komentári tvrdila, že ukrajinské straty sú v týchto bojoch "mnohonásobne" nižšie ako na ruskej strane. "Počas vojny ani jedna strana nezverejňuje presné údaje o svojich stratách, pretože nepriateľ ich môže využiť na predvídanie ďalších akcií protivníka na bojisku," poznamenala námestníčka. "Všeobecne máme za celú vojnu mnohonásobne menšie straty," dodala.

Agentúra Reuters v tejto súvislosti upozornila, že zatiaľ čo Maljarová v ukrajinskej televízii povedala, že za posledný týždeň boli podľa nej ruské straty v niektorých úsekoch frontovej línie päťkrát až takmer deväťkrát vyššie ako tie ukrajinské, ruský prezident Vladimir Putin v utorok tvrdil, že Ukrajina má od začiatku svojej protiofenzívy až desaťkrát vyššie ľudské straty, než aké sú na ruskej strane. Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nemožno vo vojnových podmienkach bezprostredne nezávisle overiť. 

Inštitút pre štúdium vojny vo svojom komentári k vývoju bojov okrem Maljarovej spomína aj informácie ruských vojenských blogerov, ktorí podľa neho uvádzali, že ukrajinské sily pokračovali v protiútokoch na severozápadnom, severovýchodnom a juhozápadnom okraji Bachmutu na východe krajiny.

Patová situácia

"Ukrajinské a ruské zdroje navyše hlásili, že boje pokračujú na západe Doneckej oblasti, najmä okolo obce Makarivka, a na západe Záporožskej oblasti, južne od Orichiva," píše ďalej ISW. Upozornil aj na špekulácie ruských vojnových blogerov, podľa ktorých tempo ukrajinských útokov mohlo znížiť zlé počasie a silný dážď na juhu Ukrajiny. Podľa Maljarovej však poveternostné podmienky nemajú na ofenzívne akcie Ukrajiny vždy vplyv.

"V súčasnej dobe sme v ofenzíve aj defenzíve, líšia sa to v rôznych smeroch... Je to veľmi vážna patová situácia," vyhlásila Maljarová, podľa ktorej ruské jednotky už dlhšie ako týždeň nikde nepostúpili.

Ukrajinské sily pokračovali v protiofenzívnych operáciách v blízkosti administratívnej hranice Doneckej a Záporožskej oblasti a k 14. júnu údajne dosiahli v tejto oblasti zisky, píše Inštitút pre štúdium vojny a spomína obmedzené ukrajinské útoky v západnej časti Záporožskej oblasti aj pri meste Kupjansk, južne od Kreminny na severovýchode krajiny, a tiež na línii medzi Avdijivkou a Doneckom. Obe strany útočili v oblasti Bachmutu.

Ukrajina v pondelok oznámila, že znovu dobyla sedem obcí a jej jednotky postúpili až o 6,5 kilometra, pričom podľa tvrdenia Ukrajincov ovládli 90 kilometrov štvorcových ukrajinského územia. Rusko žiadne ukrajinské zisky nepriznalo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok