Rusko opäť útočilo na Ukrajinu. Protivzdušná obrana však zneškodnila všetky nálety, tvrdí Kyjev

ta3 ČTK
15.6.2023 08:21

Rusko v noci na štvrtok opäť podniklo vzdušné útoky na ukrajinské územie, informujú miestne médiá s odkazom na ukrajinské úrady. Z mesta Kryvyj Rih na juhu krajiny hlási jedného raneného.

Terčom úderu sa stala aj Odesská oblasť, ktorej správa informuje o zostrelení všetkých útočiacich dronov. Z Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny prichádzali v noci správy o explóziách, starosta neskôr informoval o zostrelení útočiacich bezpilotných lietadiel.

"Nepriateľ túto noc znovu zaútočil strelami na Kryvyj Rih. Zasiahol dva priemyselné podniky. Bol zranený tridsaťosemročný muž, ktorý je v stredne ťažkom stave hospitalizovaný," uviedol na telegrame šéf Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak. Protivzdušná obrana podľa neho jednu ruskú strelu zlikvidovala. Pri ruskom vzdušnom údere na Kryvyj Rih v noci na utorok tento týždeň zahynulo 12 ľudí.

Terčom ruského úderu sa stala znova aj Odesská oblasť na juhu krajiny. Podľa ruskojazyčného webu stanice BBC boli z Odesy hlásené explózie. "Nepriateľ útočí na juh Ukrajiny pomocou bezpilotných lietadiel. Hrozí aj raketový úder. Obranné sily pracujú," uviedlo južné operačné veliteľstvo ukrajinskej armády. Hovorca odeskej vojenskej správy Serhij Bratčuk neskôr oznámil, že ukrajinská obrana podľa predbežných informácií "všetkých 13 dronov Šáhed" zostrelila. Odesa sa terčom ruských vzdušných útokov v poslednej dobe stáva opakovane: v noci na stredu úrady informovali o troch zabitých civilistoch, cez víkend aj o troch obetiach, ďalší ľudia utrpeli zranenia.

V Charkove boli v noci na štvrtok počuť najmenej tri explózie, píše BBC. Starosta mesta Ihor Terechov ráno podľa serveru Ukrajinska pravda uviedol, že nočné výbuchy boli "výsledkom práce protivzdušnej obrany". "Drony šáhed, ktoré leteli k mestu, boli blízko Charkova zostrelené," napísal na telegrame Terechov.

Letecký poplach úrady v noci vyhlásili vo väčšine ukrajinských oblastí. Rusi zaútočili na Ukrajinu riadenými strelami Ch-101, Ch-555 a drony Šáhed, uviedlo neskôr ukrajinské letectvo podľa agentúry Ukrinform. Zo štyroch riadených striel vypálených na Dnepropetrovskú oblasť podľa nich ukrajinská obrana zneškodnila jednu, ďalšie tri zasiahli priemyselné objekty. Všetkých 20 dronov, ktoré nepriateľ vypustil zo severu a juhu, bolo zničených, tvrdia vzdušné sily. Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu zvyčajne nemožno bezprostredne nezávisle overiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok