Predaj ľudských tiel na akademickej pôde. Správca márnice na Harvarde obchodoval s pozostatkami

ta3 ČTK
15.6.2023 07:10

Bývalý správca márnice na Harvardovej univerzite čelí obvineniu z krádeže a obchodovania s ľudskými pozostatkami. Podľa obžaloby muž predával časti z ľudských tiel, ktoré mu boli zverené, píše agentúra Reuters. Lekárska škola, pod ktorou márnica spadá, muža prepustila a označila jeho počínanie za "odpornú zradu".

Predaj ľudských tiel na akademickej pôde. Správca márnice na Harvarde obchodoval s pozostatkami
Twitter/New York Post

Podľa obžaloby päťdesiatpäťročný správca márnice a ďalší obžalovaní, medzi ktorými je aj jeho manželka, vytvorili čierny trh s časťami ľudských tiel. Obchodovanie s ľudskými pozostatkami podľa obžaloby trvalo od roku 2018 do marca tohto roku. Podľa obžaloby správca márnice ukradol časti mŕtvych tiel, ktoré dostala univerzita darom na výučbu a výskumné účely. Išlo napríklad o hlavy, mozgy, kožu či kosti, píše spravodajský server stanice CNN.

Od jedného zo zákazníkov podľa stanice CNN muž údajne dostal celkom 37-tisíc dolárov. Podľa obžaloby správca niekedy svojim klientom umožnil, aby si vybrali pozostatky, ktoré chceli kúpiť, priamo v márnici. "Niektoré zločiny sa vzpierajú pochopeniu," uviedol prokurátor Gerard Karam, ktorý má prípad na starosť. Podľa neho krádež ľudských ostatkov zasahuje "samotnú podstatu toho, prečo sme ľudia".

Univerzita muža prepustila zo zamestnania na začiatku máji a s vyšetrovateľmi spolupracuje. "Sme šokovaní zistením, že sa na našej univerzitnej pôde mohlo stať niečo také znepokojujúce," napísal dekan lekárskej fakulty George Daley. Vedenie fakulty sa ospravedlnilo ľuďom, ktorých blízki sa rozhodli univerzite darovať svoje telo. Na to má univerzita špeciálny program. Potom, čo telo využije na stanovené účely, fakulta obvykle nechá pozostatky spopolniť a vráti ich rodine mŕtveho alebo ich pochovajú na cintoríne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok