Nemecko schválilo bezpečnostnú stratégiu. Chce vynaložiť dve percentá HDP na obranu

ta3 TASR
14.6.2023 13:22

Spolková vláda v Berlíne schválila v stredu prvú stratégiu národnej bezpečnosti Nemecka. Chce podľa nej vynaložiť dve percentá HDP na obranu v súlade s cieľmi NATO, výrazne posilniť armádu, diverzifikovať dodávky zdrojov a zlepšiť prácu spravodajských služieb aj v boji proti dezinformáciám. Informovala agentúra DPA.

Nemecko schválilo bezpečnostnú stratégiu. Chce vynaložiť dve percentá HDP na obranu
TASR/AP

Stratégia má podobu zhruba 40-stranového dokumentu a  koaliční partneri sa na nej dohodli po niekoľkomesačných rokovaniach. Má zohľadňovať aj kybernetické útoky, ohrozenie kritickej infraštruktúry a tiež klimatickú zmenu.

Berlín prechádza na "politiku integrovanej bezpečnosti" v reakcii na výzvy nestabilnejšieho sveta, uviedol kancelár Olaf Scholz. Bezpečnostné prostredie sa významne zmenilo, objasnil v súvislosti s ruskými útokmi na Ukrajinu a čoraz agresívnejšie vystupujúcou čínskou vládou. Ústrednou úlohou štátu je podľa neho postarať sa bez kompromisov o bezpečnosť nemeckých občanov.

Pri plánovaní obrannej a bezpečnostnej politiky dosiaľ Nemecko vychádzalo z materiálov ministerstva obrany, Scholzova vláda teraz sľubuje komplexnejší prístup. Veľkú časť práce podľa kancelára odviedol tím ministerky zahraničných vecí Annaleny Baerbockovej.

"Hlavnou úlohou nemeckej bezpečnostnej politiky je zaistiť, že v našej krajine v srdci Európy budeme môcť aj v budúcnosti žiť v mieri, slobode a bezpečí. Bezpečnosť Nemecka je neoddeliteľne spojená s bezpečnosťou našich spojencov a európskych partnerov," píše sa v stratégii. Zmenu prístupu nemeckej vlády nebude sprevádzať reforma rozhodovacieho procesu. Spolková koalícia upustila aj od vytvorenia koordinačnej rady pre národnú bezpečnosť, o ktorej sa dlho diskutovalo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok