Najväčšou hrozbou pre mier je Rusko. Čína je partner i rival, píše sa v nemeckej bezpečnostnej stratégii

ta3 čtk
14.6.2023 11:47

Nemecká vláda označila Rusko za najväčšiu bezpečnostnú hrozbu v dohľadnej budúcnosti. V novej bezpečnostnej stratégii predstavenej v stredu sa tiež vyslovila za vyvážený prístup k Číne. Informovali agentúry AP a AFP.

Rusko zvažuje, že Iránu pošle stíhačky, tvrdia USA. Má ísť o vojenskú spoluprácu
TASR/AP

"Dnešné Rusko je v dohľadnej budúcnosti najväčšou hrozbou pre mier a bezpečnosť v euroatlantickej oblasti," píše sa v dokumente prijatom spolkovou vládou v Berlíne. 

V období rastúcej multipolarity sa podľa neho niektoré krajiny "snažia pretvoriť medzinárodný poriadok podľa svojho názoru na systematické súperenie". Čína je "partnerom, konkurentom a systémovým súperom", uvádza sa tiež v prvej komplexnej nemeckej stratégii národnej bezpečnosti.  

Berlín v nej obviňuje Peking, že opakovane koná proti záujmom a hodnotám Nemecka v úsilí zmeniť svetový poriadok založený na pravidlách. Podľa dokumentu tiež zvyšuje tlak na regionálnu i medzinárodnú bezpečnosť a nedodržiava ľudské práva.

Nemecká stratégia zároveň priznáva, že ázijský gigant "je naďalej partnerom, bez ktorého nemožno vyriešiť mnohé globálne výzvy a krízy". Nemecký kancelár Olaf Scholz pri predstavení stratégie uviedol, že Berlín si neželá "odpájanie" od Číny, ale znižovanie rizika. Preto musí zohľadňovať bezpečnostné problémy, ktoré vo vzťahu s touto krajinou vyvstávajú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok