Bielorusko začalo podľa Lukašenka prijímať dodávky ruských jadrových zbraní

ta3/TASR
14.6.2023 09:32

Bielorusko začalo prijímať dodávky ruských taktických jadrových zbraní, z ktorých niektoré sú trikrát silnejšie ako jadrové bomby zhodené Spojenými štátmi v roku 1945 na japonské mestá Hirošima a Nagasaki. Vyhlásil to bieloruský prezident Alexandr Lukašensko, informuje Informovala o tom agentúra Reuters.

Rusko začalo s presunom nestrategických jadrových zbraní do Bieloruska, uviedol Lukašenko
TASR/AP

"Máme rakety a bomby, ktoré sme dostali od Ruska... Tie bomby sú trikrát silnejšie ako tie v Hirošime a Nagasaki," povedal Lukašensko pre ruskú štátnu televíziu Rossija-1. Rozhovor neskôr na svojej účte na sociálnej sieti Telegram zverejnila bieloruská agentúra BelTa.

Ruský prezident Vladimir Putin v marci oznámil, že plánuje v spojeneckom Bielorusku rozmiestniť jadrové zbrane krátkeho doletu. Poukázal pritom na to, že Spojené štáty majú takéto zbrane v niektorých európskych krajinách celé desaťročia. Rusko takéto zbrane rozmiestni mimo svojho územia prvýkrát od rozpadu Sovietskeho zväzu. Spojené štáty toto rozhodnutie kritizovali.

Lukašenko v osobitnom rozhovore v utorok povedal, že ruské jadrové zbrane budú na území jeho krajiny rozmiestnené o niekoľko dní. Uviedol tiež, že v prípade potreby má k dispozícii aj skladovacie zariadenia pre rakety dlhého doletu.

Putin pritom v piatok povedal, že Rusko rozmiestni jadrové zbrane v susedenom Bielorusku, keď tam budú pripravené skladovacie zariadenia. Už predtým uviedol, že Rusko si zachová kontrolu nad svojimi jadrovými zbraňami aj po ich prevoze do Bieloruska. Lukašenko v utorok tiež povedal, že nebude váhať s použitím ruských jadrovým zbraní, ktoré majú slúžiť na odstrašenie potencionálneho agresora.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok