Putin verí sile Ruska. Tvrdí, že Ukrajina utrpela v protiofenzíve takmer katastrofálne straty

ta3 tasr
13.6.2023 20:19

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok uviedol, že Moskva mohla svoje oblasti na juhu krajiny lepšie pripraviť útoky z ukrajinského územia, s ktorým hraničia. Putin sa takto vyjadril na stretnutí s ruskými vojenskými blogermi a novinármi v Kremli, informuje agentúra AFP.

Putin verí sile Ruska. Tvrdí, že Ukrajina utrpela v protiofenzíve takmer katastrofálne straty
TASR/AP

Mnohé veci chýbajú

"Samozrejme, nie je na tom nič dobré," povedal šéf Kremľa s odkazom na nedávne cezhraničné útoky na ruskú Belgorodskú oblasť. "V zásade sa však dalo predpokladať, že nepriateľ sa bude správať takto, a dalo sa na to lepšie pripraviť," dodal s tým, že Rusko musí "posilniť svoje hranice" a zlepšiť obranu na svojom vlastnom území. Nie je však podľa jeho slov potrebné, aby nasledovalo príklad Ukrajiny a zaviedlo stanné právo.

Putin tiež informoval, že ruské sily na Ukrajine majú nedostatok niektorých druhov vojenského vybavenia vrátane vysoko presnej munície či bezpilotných lietadiel. "V priebehu špeciálnej vojenskej operácie sa ukázalo, že mnohé veci chýbajú," povedal a ďalej konkretizoval: "Vysoko presná munícia, komunikačné zariadenia, bezpilotné lietadlá atď... Máme ich, ale bohužiaľ ich nie je dosť." Kvalita ruských zbraní sa však podľa jeho slov zlepšuje, pričom Rusko podľa neho za posledný rok zvýšilo výrobu dôležitých zbraní až 2,7-násobne.

Putin v utorok tiež vyhlásil, že Ukrajina už utrpela obrovské straty pri svojej dlho ohlasovanej protiofenzíve, cielenej podľa jeho slov na viaceré časti frontu. "Ich straty sa blížia k úrovni, ktorú možno označiť za katastrofálnu," povedal.

Prvé zisky Ukrajiny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu potvrdil, že dlho plánovaná protiofenzíva už prebieha. Ukrajina následne v nedeľu aj v pondelok oznámila niekoľko prvých ziskov v podobe oslobodených obcí, zatiaľ čo Rusko tvrdí, že všetky útoky odrazilo.

"Ide o masívnu protiofenzívu s využitím strategických rezerv, ktoré boli pripravené na túto úlohu," povedal v utorok Putin.        Ukrajina podľa jeho slov začala svoju ofenzívu už 4. júna a vedie ju najmenej v troch častiach frontu, vrátane Doneckej oblasti na východe či Záporožskej na juhu krajiny.

Ukrajinské sily pritom podľa Putina v žiadnej z týchto oblastí nezaznamenali úspechy, pričom Rusko utrpelo "desaťkrát menšie (vojenské) straty ako ozbrojené sily Ukrajiny".

Šéf Kremľa tiež tvrdí, že Kyjev prišiel už o 160 tankov a 360 obrnených vozidiel, čo je podľa jeho výpočtov "asi 25 a možno 30 percent z techniky dodanej zo zahraničia". Naopak Rusi podľa Putina prišli len o 54 tankov, z ktorých viaceré sa dajú opraviť a následne opäť používať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok