Sekeráš pre ta3: Američanov som učil hrať európsky hokej, Gáborík bol mojím tlmočníkom

ta3/Janka Danková
17.6.2023 06:00

Už viac ako 20 rokov je majiteľom statusu "najstarší slovenský debutant v NHL". Ľubomír Sekeráš prišiel ako 31-ročný do Minnesoty Wild s postojom "za vyskúšanie nič nedám". Pre ta3 prezradil čo sa mu nepáčilo na americkom štýle hokeja a aj ako vidí šance slovenských mladíkov na blížiacom sa drafte NHL.

Sekeráš pre ta3: Američanov som učil hrať európsky hokej, Gáborík bol mojím tlmočníkom
TASR/Jakub Kotian

Hokejový učiteľ

Vo všeobecnosti sa hovorí, že európsky a americký hokej je veľmi odlišný. A že je to fakt, pocítil na vlastnej koži aj Sekeráš. "Väčšina hrala jednoduchší hokej, veľa pukov sa vyhadzovalo. Ja som to, naopak, hral hlavou a bol som technickejší," prezradil. "Musím sa priznať, že postupne sa hráči začali odo mňa ten štýl hry, na ktorý som bol zvyknutý, učiť. A prestali vyhadzovať puky. Takže som ich naučil hrať európsky hokej," opäť sa nezdržal smiechu.

Zo slovenského obrancu sa tak stal v Minnesote akýsi hokejový učiteľ. A hoci je istým štandardom, že učiteľov nemajú druhí radi, v tomto prípade bol opak pravdou. "Vychádzali sme spolu veľmi dobre. Obľúbili si ma. Či už tí poprední hráči, alebo tzv. zberači pukov," povedal na margo dobrých vzťahov. "Bol som tam najstarší, takže možno aj to mi zahralo do kariet," pokračoval s úsmevom.

Český a slovenský odrazový mostík do NHL

Jeho posledným pôsobiskom pred odchodom do zámoria bol český Třinec. Práve do tohto klubu mal ešte pred niekoľkými týždňami namierené aj Patrik Koch. Napokon však o jeho služby prejavila záujem Arizona Coyotes. "Klub v Třinci je špičkový, na vysokej úrovni. Potvrdzujú to všetci hráči, ktorí odtiaľ odchádzajú či už do NHL alebo aj do iných popredných líg. Robia to tam veľmi dobre," povedal Sekeráš. "Celkovo česká liga patrí medzi najlepšie v Európe a myslím si, že dokáže produkovať hotových hráčov pre NHL," vyslovil na margo Kocha, ktorý ostatné tri ročníky strávil vo Vítkoviciach.

Nič nezostal dlžný ani pri hodnotení úrovne slovenskej najvyššej hokejovej súťaže. "Slovenská lige je dobrým odrazovým mostíkom – pokojne aj do sveta NHL. Pavol Regenda, ktorý odchádzal do zámoria z Michaloviec, je toho jasným príkladom. Samozrejme, že takýchto hráčov čaká ešte veľa práce, čas strávený na farme. Ale rozhodne je tu ten potenciál a šanca pre najväčší hokej sveta," okomentoval.  

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok