Kráčame od jedného víťazstva k druhému, vyhlásil Putin. Na východe oslavujú Deň Ruska

ta3 čtk
12.6.2023 15:29

Ruský prezident Vladimir Putin pri príležitosti dnešných osláv Dňa Ruska hovoril o obyvateľoch Ruska ako o ľuďoch kráčajúcich od jedného víťazstva k druhému. Rusko si tento štátny sviatok pripomína v čase, keď jeho invázne jednotky viac ako rok a štvrť bojujú na Ukrajine a kedy ukrajinská armáda začala dlhoočakávanú protiofenzívu.

Kráčame od jedného víťazstva k druhému, vyhlásil Putin. Na východe oslavujú Deň Ruska
TASR/AP

"Dnes, v ťažkých časoch pre Rusko, pocity hrdosti a vlastenectva našu spoločnosť spájajú ešte silnejšie a slúžia ako spoľahlivá podpora pre našich hrdinov podieľajúcich sa na zvláštnej vojenskej operácii," cituje agentúra Reuters Putina, ktorý inváziu na Ukrajine neoznačuje ako vojnu.

"Ľudia, ktorí idú od víťazstva k víťazstvu, svoj život a všetku svoju prácu zakladajú na viere: viere vo víťazstvo, viere v spravodlivosť, viere v Rusko," povedal Putin v deň, keď ukrajinská armáda oznámila územné zisky počas bojov na pomedzí Doneckej a Záporožské oblasti. O poslednom vývoji na bojisku sa Putin počas slávnosti v Kremli, kde rozdával štátne vyznamenanie, nezmienil.

Ruské ministerstvo obrany na svojom telegramovom kanáli zverejnilo video, na ktorom sú zábery lesov, jazier alebo pravoslávnych chrámov a vojakov. Jeden z nich hovorí "Som Rus, vďaka bohu!" alebo "Našťastie som Rus!" Deň Ruska pripomína prijatie deklarácie o štátnej zvrchovanosti v roku 1990. Sviatok sa v krajine oslavuje od roku 1992.

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev v pondelok na svojom telegramovom účte zverejnil fotomontáž s ruskou vlajkou vztýčenou nad Majdanom, hlavným kyjevským námestím. Napísal k tomu, že toto miesto sa čoskoro bude volať Ruské námestie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok