Kim Čong-un vyjadril Putinovi plnú podporu. Chváli ho, ako zneškodňuje hrozby od nepriateľov

ta3 čtk
12.6.2023 08:35

Severokórejský vodca Kim Čong-un v pondelok v posolstve zaslanom ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi ponúkol "plnú podporu" Pchjongjangu Moskve. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na severokórejské štátne médiá.

Kim Čong-un vyjadril Putinovi plnú podporu. Chváli ho, ako zneškodňuje hrozby od nepriateľov
TASR/AP

Kim Čong-un zablahoželal k štátnemu sviatku Dňa Ruska. Vyhlásenie, ktoré zverejnila severokórejská tlačová agentúra KCNA, sa konkrétne nezmieňuje o invázii na Ukrajinu ani o zapojení Moskvy do ozbrojeného konfliktu, ale chváli Putinovo "dobré rozhodnutie a vedenie pri marení rastúcich hrozieb zo strany nepriateľských síl".

KĽDR vojnu na Ukrajine označuje za "zástupný konflikt", s ktorého pomocou sa Spojené štáty snažia zničiť Rusko. Pchjongjang odsudzuje vojenskú pomoc, ktorú Západ Ukrajine poskytuje. V januári tohto roku Washington obvinil Severnú Kóreu, že dodáva rakety a strely ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupine, to ale Pchjongjang poprel.

V marci potom Washington oznámil, že má dôkazy o snahe Moskvy získať od Pchjongjangu zbrane pre ofenzívu na Ukrajine výmenou za potravinovú pomoc pre KĽDR, ktorej ekonomika a poľnohospodárstvo sú v troskách.

Rusko patrí medzi hŕstku spojencov Severnej Kórey a ako stály člen Bezpečnostnej rady OSN dlhodobo vetuje prijatie nových sankcií proti Pchjongjangu kvôli severokórejskému jadrovému programu a opakovaným odpalom rakiet.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok