Berlusconiho smrť zasiahla aj futbalový svet. Bol riaditeľom AC Miláno a majiteľom Monzy

ta3 TASR
12.6.2023 12:16

Vo veku 86 rokov v pondelok 12. júna zomrel bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi. V športových kruhoch ho poznali ako dlhoročného majiteľa futbalového klubu AC Miláno. Od roku 2018 vlastnil tím AC Monza.

Berlusconiho smrť zasiahla aj futbalový svet. Bol riaditeľom AC Miláno a majiteľom Monzy
TASR/AP

S klubmi zažil veľkolepé úspechy

Berlusconi sa stal majiteľom AC Miláno vo februári 1986 a pod jeho vedením klub zaznamenal jedno zo svojich najúspešnejších období. Päťkrát sa tešil z triumfu v Lige majstrov a jej predchodcovi Pohári európskych majstrov (1989, 1990, 1994, 2003, 2007). 

Osem titulov získal v talianskej najvyššej súťaži. Raz zvíťazil v Talianskom pohári, sedemkrát v talianskom Superpohári a päťkrát v európskom. V roku 2007 "rossoneri" triumfovali aj na MS klubov. "Sme hlboko zarmútení. AC Miláno smúti za odchodom nezabudnuteľného Silvia Berlusconiho a chce sa obrátiť na rodinu, priateľov a spolupracovníkov, aby sme im vyjadrili úprimnú sústrasť. Ďakujeme vám, pán prezident. Navždy s nami," napísal milánsky klub na svojom účte na Twitteri.  

Monzu prevzal za takmer 3 milióny v čase, keď hrávala Seriu C. Dokázal s ňou postúpiť o súťaž vyššie dvakrát v priebehu troch sezón, aby v uplynulom ročníku Serie A obsadila 11. priečku. Aj tento klub mu prostredníctvom Twitteru vzdal hold: "Prázdnota, ktorá sa nikdy nedá zaplniť. Navždy s nami. Ďakujeme za všetko, pán prezident," uviedla vo vyhlásení Monza. 

Na úspešnú spoluprácu s Berlusconim si zaspomínal aj súčasný kormidelník Realu Madrid Carlo Ancelotti: "Dnešný smútok nevymaže šťastné chvíle, ktoré sme spolu strávili. Som nekonečne vďačný prezidentovi, ale predovšetkým lojálnemu, inteligentnému a úprimnému človeku, ktorý bol pri mojom hráčskom aj trénerskom dobrodružstve," napísal Ancelotti, ktorý ako hráč získal na San Sire dva ligové tituly a dva triumfy v Lige majstrov. Klub doviedol ako tréner k ďalším dvom "ušatým" trofejam a titulu v Serie A.

Berlusconi sa od začiatku apríla v nemocnici zotavoval zo zápalu pľúc, pričom prvý týždeň strávil na jednotke intenzívnej starostlivosti. V piatok 9. júna ho hospitalizovali v milánskej nemocnici San Raffaele, aby podstúpil plánované lekárske testy súvisiace s leukémiou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok