Zomrel viacnásobný taliansky premiér Silvio Berlusconi, mal 86 rokov

ta3 čtk
12.6.2023 10:44

Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi v pondelok zomrel v milánskej nemocnici San Raffaele, kde bol od minulého piatku hospitalizovaný kvôli zápalu pľúc a chronickej leukémii. Miliardár a zakladateľ najväčšej talianskej mediálnej spoločnosti Mediaset mal 86 rokov. Informoval o tom denník Corriere della Sera.

Jeho smrť destabilizuje politiku

Berlusconi viedol stranu, ktorá je súčasťou pravicovej koalície premiérky Giorgii Meloniovej, a bol senátorom. Aj keď sám nemal vo vláde žiadnu úlohu, jeho smrť pravdepodobne v nasledujúcich mesiacoch destabilizuje taliansku politiku, napísala agentúra Reuters. Taliansky minister obrany Guido Crosetto na Twitteri uviedol, že po Berlusconiho smrti zostane "obrovské prázdno".

O Berlusconiho zdraví sa intenzívne hovorilo od tohtoročného apríla, keď lekári prvýkrát priznali, že zápasí s chronickou leukémiou. V predchádzajúcich rokoch ho limitovali najmä problémy so srdcom - v roku 2016 podstúpil operáciu srdcovej chlopne. V roku 2019 ho lekári operovali kvôli nepriechodnosti čreva a rok neskôr skončil v nemocnici po nákaze koronavírusom.

Berlusconi bol viac ako tri dekády jednou z hlavných postáv talianskej vysokej politiky a opakovane zastával post premiéra, ktorým sa stal prvýkrát v roku 1994. Jeho politický vplyv ochabol po roku 2013, keď ho Senát zbavil mandátu, pretože bol odsúdený za daňové podvody.

Štátny pohreb

Bývalý taliansky premiér bude mať štátny pohreb, ktorý sa uskutoční v stredu v milánskej katedrále. Oznámil to milánsky arcibiskupský úrad. Na Berlusconiho pohrebe by sa podľa zdrojov agentúry ANSA mal zúčastniť aj taliansky prezident Sergio Mattarella.

Podľa zdrojov agentúry ANSA má byť expremiérove telo v pondelok prevezené do jeho vily v obci Arcore neďaleko Milána. 

Viac o živote bývalého talianskeho premiéra sa dočítate nižšie.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok