Ukrajinská rozviedka má nové správy. Rusi majú pripravovať haváriu v chemičke na Kryme

ta3 čtk
12.6.2023 11:53

Ruské sily pripravujú potenciálnu haváriu chemického závodu v meste Armjansk na severe okupovaného polostrova Krym, tvrdí podľa serveru Ukrajinska pravda ukrajinská vojenská rozviedka (HUR). V areáli továrne Krymskyj tytan Rusi podľa informácií rozviedky rozmiestnili míny. V prípade výbuchu by sa do ovzdušia dostal amoniak, ktorý sa v továrni používa na chladenie, a ohrozil by obyvateľov Armjanska a okolia.

Ukrajinská rozviedka má nové správy. Rusi majú pripravovať haváriu v chemičke na Kryme
TASR/AP (ilu)

Zničenie Kachovskej priehrady a s tým súvisiaci nedostatok vody v Severokrymskom kanáli podľa HUR vážne narušil výrobné procesy v chemičke a v Armjansku sa teraz množia špekulácie, že ju Rusi chcú opustiť. Zároveň s tým ruské ženijné jednotky rozmiestňujú v stále fungujúcich dielňach míny. Výbušniny nastražili aj v ďalších častiach areálu aj v okolí, tvrdí ukrajinská rozviedka. Severokrymský kanál je kľúčový pre zásobovanie vodou celého Krymského polostrova nelegálne anektovaného Ruskom v roku 2014.

"Teroristický útok na podnik Krymsky tytan, na ktorý sa pripravujú ruskí okupanti, bude znamenať umelo vyvolanú technickú katastrofu s hroznými následkami," citoval denník varovanie rozviedky. Krymskyj tytan je vo východnej Európe najväčší výrobca oxidu titaničitého, ktorý je označovaný aj ako titánová beloba a používa sa okrem iného na výrobu náterových hmôt alebo ako farbivo v potravinárstve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok