Pretrhnutie Kachovskej priehrady už vyšetruje ICC. Počet obetí rastie

ta3 tasr
12.6.2023 09:54

Medzinárodný trestný súd (ICC) už začal vyšetrovať pretrhnutie Kachovskej priehrady na juhu Ukrajiny a rozsiahlu povodeň, ktorú to vyvolalo. Uviedol to v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informovali agentúry Reuters a DPA. Zničenie Kachovskej priehrady si vyžiadalo životy najmenej 10-tich ľudí. Ďalších 42 je stále nezvestných.

Zástupcovia ICC v uplynulých dňoch navštívili Chersonskú oblasť, v ktorej sa zničená priehrada nachádza, uviedol Zelenskyj v pravidelnom večernom príhovore.

Spresnil, že ešte v deň pohromy zaslala ukrajinská generálna prokuratúra Medzinárodnému trestnému súdu žiadosť o vyšetrovanie, pričom práce na ňom sa už začali. "Toto vyšetrovanie je veľmi dôležité pre bezpečnosť celého sveta," vyhlásil ukrajinský líder.

Zo zaplavenej oblasti dosiaľ ukrajinské tímy zachránili približne 4000 ľudí, uviedol tiež Zelenskyj. Dodal, že pod vodou sú stále desiatky miest a dedín, situácia je však podľa neho najhoršia v Ruskom okupovanej časti Chersonskej oblasti na ľavom brehu rieky Dneper. Rusko zo zničenia Kachovskej priehrady obviňuje Ukrajinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok